Nu får Grävelsta tillökning

Våren är den intensivaste årstiden på Grävelsta gård. Sedan 2007 får gården nya lammkullar varje år.
Våren är den intensivaste årstiden på Grävelsta gård. Sedan 2007 får gården nya lammkullar varje år.
Rose-Marie Billefält med ett litet lamm.
Rose-Marie Billefält med ett litet lamm.
Rose-Marie och Roger Billefält driver Grävelsta gård tillsammans.
Rose-Marie och Roger Billefält driver Grävelsta gård tillsammans.
Nu fylls barnkammaren på Grävelsta gård.

Tackorna lammar på löpande band och snart ska 90 nya lamm skutta omkring i halmen.

Ymer av Grävelsta föddes förra året. Nu – ett år senare – är han snart far till runt 30 nya lamm. I höstas släpptes han och de två andra avelsbaggarna Bolle och Kurt in till de cirka 50 tackorna på Grävelsta gård. Fem månader senare skuttar resultatet av deras besök runt i halmen inne i stallet.

Hittills har cirka tio lamm fötts på gården. När årets lamning är slut ska 90 nya små djur ha sett dagens ljus.

Minst av lammen är Kalle. Han föddes bara några timmar innan Lokaltidningen Mitt i kom på besök. En bit av navelsträngen är kvar men ställa sig på litet skakiga ben, det kan han redan.

Mamman, tackan Klara ligger och tar igen sig i det lilla båset som tackan och det lilla lammet får dela den första tiden. När någon kommer i närheten bräker hon oroligt, men blir lugn så snabbt hon inser att det inte är någon fara.

– Leicesterfår, som vi har, är bra mödrar, säger Roger Billefält som driver kravgården Grävelsta, tillsammans med hustrun Rose-Marie.

Fårverksamheten är relativt ny. Sin första lammkull fick gården 2007. Sedan dess har nya kullar fötts varje år. Kött, skinn och avelsdjur är produkterna som kommer av verksamheten på gården.

Vintrarna med fåren är ganska lugna. På våren är det desto intensivare. Vanligtvis klarar en tacka att lamma själv. Men tillsyn behövs. Natten innan Mitt i:s besök har gårdens ägare varit uppe flera gånger när lilla Kalle föddes.

De dräktiga fåren övervakas noga. Till exempel görs ett ultraljud på dem för att ta reda på om de väntar, ett, två eller tre lamm.

– Första gången trodde vi inte att tackorna skulle vara dräktiga, beteckningen går så oerhört fort, men det var de, säger Rose-Marie.

Den första tiden i lammens liv går ut på att äta och leka. Lilla Ulla, Zetor och Zenith har hunnit bli några dagar. De skuttar leklystet upp och ner på en höbal som lagts i deras spilta. Men alldeles snart avgörs deras öde. Vissa av lammen ska slaktas och ge kött och skinn cirka ett halvår senare. Men de med de bästa egenskaperna blir kvar för avel – livdjur.

Inte mindre än tre domare, mönstrare, avgör avelsegenskaperna. Bland annat tittar man på pälsen, att djuret har en god muskeltillväxt. Uppgifterna matas in i en databas och ut kommer en poäng som avgör djurets framtid.

Men än finns en kort tid att bara njuta av lammen.

– Man blir glad av att titta på dem. Man kan sitta hur länge som helst och se på när håller på och busar, säger Roger Billefält.

Lammens första tid i livet går ut på att leka och äta.

Fakta

Fåren blir skinn men inte ost

Ett lamm väger cirka fem kilo när det föds.

Efter födseln ökar lammet i vikt med ungefär 250 gram om dagen.

Det är mycket beroende på tackornas åtta procent feta mjölk.

Leicesterfår, som finns på Grävelsta gård, ger skinn och kött.

Leicesterfårens vita skinn kan färgas, till skillnad från Gotlandsfårens grå skinn.

Leicesterfårens mjölk används inte.