Nu får Hornstull en ny loppmarknad

Förutom Strandloppisen och Sommarloppisen har Bakåt:Framåt arrangerat bland annat Vintagemässan som hölls på Strand.
Förutom Strandloppisen och Sommarloppisen har Bakåt:Framåt arrangerat bland annat Vintagemässan som hölls på Strand.
Hornstull har fått en ny återkommande loppis. På söndag slår man upp portarna för Strandloppisen där vem som helst kan köpa och sälja sina saker.

De som bott vid Hornstull ett tag minns när John Higson 2004 förvandlade bilverkstaden nedanför Hornstulls Strand till designmarknaden Street.

Ett område som varit dött lockade plötsligt horder av besökare till Hornstull varje helg. Förebilden var Camden Market i London. Marknaden stängdes dock.

Idag huserar restaurangen och klubben Strand i lokalerna. Men nu ska det bli marknad igen, men med ett lite annat koncept. På söndag startar föreningen Bakåt:Framåt i samarbete med Strand en återkommande loppmarknad.

Varje söndag till och med i april kan den som vill hyra in sig här och sälja sina saker. Men förebilden är inte Street utan Sommarloppisen i Trädgården vid Skanstull som Bakåt:Framåt arrangerade i somras.

– Det här är en förlängning på Sommarloppisen. I nio av tio fall är det privatpersoner som säljer sina saker inte människor som försörjer sig på det, säger Niklas Hallberg på Bakåt:Framåt.

Det som säljs är bland annat kläder, skivor, dvd-boxar och leksaker.

– Man måste inte slänga saker och köpa nytt, man kan faktiskt sälja och köpa begagnat. Det tycker vi är roligt, säger Niklas Hallberg.

Bokningarna till Strandloppisen är redan i full gång.

– Vi hoppas på ett 40–50-tal utställare per gång och ett tusental besökare varje söndag. Det är ju fri entré och väldigt många som är ute och går där när det är fint väder, säger Niklas Hallberg.

Strandloppisen är öppen varje söndag den 11 november till och med 28 april klockan 11-16.