Nu får musikskolan mer pengar och nya lokaler

Thomas Schönberg, rektor på musikskolan, får nu möjlighet att öppna dörren för fler musikintresserade barn.
Thomas Schönberg, rektor på musikskolan, får nu möjlighet att öppna dörren för fler musikintresserade barn.
Det var positiva tongångar på Lidingös musikskola förra veckan.

Dels fick man besked om att musikskoleavgifterna ska sänkas, dels flyttade man in i sina splitternya lokaler på Elverket.

Under en lång tid har musikskolan stått utan egna lokaler. Men i förra veckan kunde man äntligen flytta in på Elverket. Där får musikskolans kansli nu permanenta lokaler liksom skolans ensembler, orkestrar och körer.

En del individuell undervisning kommer även ske på Elverket, men i övrigt kommer undervisningen fortsätta bedrivas på olika skolor på Lidingö.

– Vi har försökt att få en egen plats i flera år och nu har vi fått detta och det känns jättekul, säger musikskolans rektor Thomas Schönberg.

Förra veckan kom också fler positiva besked för musikskolan. Som Lidingö Tidning berättade i fredags ska avgiften för att spela instrument på musikskolan sänkas rejält – från 1 500 kronor till 850 kronor med start hösten 2013.

Detta var en del av en uppgörelse mellan den borgerliga majoriteten, (M), (FP) och (KD) och Socialdemokraterna. (S) fick igenom sina krav på bland annat sänkta avgifter mot att de röstade nej till en folkomröstning om Gångsätra gymnasium.

Enligt överenskommelsen ska musikskolan få ett ökat anslag på 1,2 miljoner kronor. En av dem som gläds åt avgiftssänkningen är musikläraren Anna Stjerna.

– Det känns jättebra. Vi blir nu konkurrenskraftiga i jämförelse med andra svenska kommuner. Och så kan vi konkurrera med andra aktiviteter, som fotboll, för att få in fler elever i vår verksamhet, säger hon.

Lidingö har i flera år toppat statistiken i Sverige över musikskolor med de högsta avgifterna.

– Det är glädjande att fler barn har råd att gå här. Vi har ungefär 1 000 elever och en kö på 600 elever som vill börja, säger Thomas Schönberg.

Han konstaterar samtidigt att det nu finns risk att köerna till musikskolan blir ännu längre.

– Då gäller det att politikerna höjer anslaget till musikskolan, säger Thomas Schönberg.

Fakta

Blir flera hundra kronor billigare

Förra veckan träffade den borgerliga majoriteten en överenskommelse med (S).

Avgifterna för musikskolan sänks till 850 kronor per termin och avgiften till Sagateatern sänks från 975 kronor till 850 kronor.

En miljon kronor satsas på att alla barn i grundskolan ska få läxhjälp och en miljon på modersmålsundervisning.