Nu får Sjöstan ett eget systembolag

Stockholms stad har till slut överklagat beslutet att underkänna detaljplanen för nya Slussen.

Det blev möjligt efter en överenskommelse med ägaren till Glas­huset, som drar tillbaka sina protester – i utbyte mot byggrätter och hyresrabatt.

Ropen efter en systembutik i Hammarby sjöstad har skallat i flera år. I december blir det verklighet.

– Den ska ligga precis vid den bortre rondellen mot Hammarbybacken, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget. Målsättningen är att öppna i början av december då det brukar vara ett väldigt tryck i butikerna.

I dag finns en 7-Elevenbutik och en leksaksaffär i lokalerna. När de har flyttat slås väggarna emellan ut och därmed skapas plats för en ny butik på 700 kvadratmeter. Den får självbetjäning, ett stort sortiment om 1 400 artiklar och fem utgångskassor.

– Vi är jätteglada att vi äntligen kan erbjuda sjöstadsborna ett systembolag. Vi har letat ett tag efter lokaler, men flera förhandlingar har av olika anledningar inte kommit i mål.

Blir det mycket öl från mikrobryggerier i sortimentet?

– Som i alla butiker anpassar vi sortimentet efter kundernas efterfrågan. Vi registrerar och utvärderar försäljningen varje vecka. Men visst tittar vi på befolkningen. Det är många ensamhushåll och inkomstnivån är hög. Så öl från små lokala bryggerier är nog intressant, säger Lennart Agén.

Tidigare har ni hänvisat sjöstadsborna till butiker utanför området, vad var det som fick er att ändra er?

– Det här är ju ett nytt bostadsområde, men Sickla är lite bökigt att ta sig till. Det tog ett tag innan vi hade hela bilden klar för oss. Vi har ju butiker på Folkungagatan, Gullmarsplan och Globen. Men vi behövde se hur folk rör sig och vilka som flyttar in.

Inbrotten ökar på östra Söder

SÖDERMALM Den senaste tiden har bostadsinbrotten ökat på östra Södermalm, enligt polisen. Veckan som gått har tre bostadsinbrott skett i området. Polisen tror att det är någon enstaka kriminell som är i farten och kommer att öka bevakningen på östra Södermalm.

Öl från små lokala bryggerier är nog intressant.

Södermalmspolisen ska se över arrest för unga

Södermalm Efter Barnombudsmannens rapport till regeringen att barn placeras i arrest eller häkte under tortyrliknande förhållanden ska Södermalmspolisen nu se över arresten.

– Vi ska renovera arresten och då kanske vi ska se om vi ska ha en särskild del med arrester och anhållningsceller som anpassas till ung­domar, säger Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen.

Men han tycker inte att Barnombudsmannens beskrivning är helt rättvisande.

– Här på Södermalm klär vi inte av barn nakna och låter dem ligga i mörker. Men det är klart att vi kan bli bättre, säger han.