ANNONS

Nu får småorterna snabbt bredband

Henrik Hedman, Sandra Rudeberg och deras son Laban bor i Garns-Ekskogen där snabbt bredband troligen kommer att dröja länge än.
Henrik Hedman, Sandra Rudeberg och deras son Laban bor i Garns-Ekskogen där snabbt bredband troligen kommer att dröja länge än.
Slut på laggande filmer och svajigt internet. Just nu dras det optisk fiberkabel med snabbt bredband till flera av de mindre orterna i Vallentunas landsbygd.

Men i riktiga glesbygden dröjer det än.
ANNONS

En timme från Stockholm är IT-skuggan nästan total. Här, i glesbygden i norra delen av Vallentuna kommun, har bara 3 av 100 hushåll tillgång till snabbt bredband, visar Post- och telestyrelsens (PTS) årliga genomgång. De senaste åren har man dessutom halkat efter – glesbygden i resten av Sverige har dragit ifrån, medan Vallentuna stått och stampat. Nu har i genomsnitt 13 av 100 hushåll i rikets glesbygd tillgång till snabbt bredband.

PTS bredbandskarta visar att det numera går att få någon form av internetuppkoppling i nästan hela landet, men på många håll får man stå ut med en långsam och instabil uppkoppling.

– Jag sitter på ett 4G-modem. Det går inte så snabbt och ibland släpper det helt och hållet. Vi kan aldrig kolla Netflix mer än en åt gången, säger Henrik Hedman som bor med fru och barn i Garns-Ekskogen.

Han är socialdemokratisk fritidspolitiker, men uttalar sig i egenskap av privatperson bosatt i glesbygden.

– Ute på Blidö har de fiber, en ö som man måste åka två färjor för att komma till, så det känns ju lite konstigt att vi inte skulle kunna få det här, säger han.

Henrik Hedman tycker att det är märkligt att Vallentunas glesbygd halkat efter så, men är samtidigt inte förvånad.

– Kommunen skulle kunna göra mer. Men det har inte satsats så mycket över huvud taget på glesbygden i Vallentuna, mest på tätorterna.

Han är övertygad om att fiberbredband skulle kunna bidra till att folk valde att bo kvar i glesbygden.

– Det skulle göra det lättare att starta upp företag, jobba hemifrån och slippa pendla in till stan.

ANNONS

Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande, medger att det finns mer att göra.

– När det gäller IT-frågor över huvud taget behöver vi ta ett bättre grepp i kommunen. Det är på gång nu, säger hon.

Just nu tar fiberutbyggnaden ett stort kliv norrut. Sedan i vintras pågår arbetet med att dra fiberkabel till hundratals hushåll i Kårsta, Ekskogen och Mälsta-Lingsberg. Priset för att få villan ansluten är 23 900 kronor, minus 3 000 kronor i ROT-avdrag.

Men för de som bor i glesbygden verkar det dröja. Familjen Hedman-Rudeberg är en av dem som gjort en intresseanmälan för att få fiber till Garns-Ekskogen och i Markim pågår det samtal mellan boende och bolaget Bynet, men ännu finns inga konkreta planer.

Kommunen skulle kunna göra mer. Men det har inte satsats så mycket över huvud taget på glesbygden.Henrik Hedman, Garns-Ekskogen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.