Nu får sysslolösa en plats att gå till

Är du mellan 16 och 19 år och varken går i skolan eller jobbar? Är trött på alla krav, men vill ändå ha något att göra på dagarna?

Nu kan du gå till Aim, en ny satsning mot ungdomsarbetslöshet.

På Åsögatan på Södermalm har Aim öppnat, som en del av arbetet för att minska ungdomsarbetslösheten och få fler unga att slutföra sina gymnasiestudier. Men till skillnad från riktade insatser som Jobbtorg är det här en plats dit unga kan komma och bara vara, samtidigt som de erbjuds stöd.

– Det ska vara avmyndighetifierat. Kom hit på fikacoachning, men du behöver varken fika eller bli coachad om du inte vill, säger samordnaren Karin Tillhagen, som tycker att det är dumt att många har bilden av att ”allt är kört” bara för att man inte har gått gymnasiet.

19-åriga Annie Helin hoppade av skolan för tre år sedan och önskar att en sådan här plats hade funnits då.

– Det skulle ha underlättat mycket för mig, man känner sig så ensam när alla andra kompisar går i skolan, säger Annie, som via Jobbtorg har fått ungdomsanställning som fritidsledare.

De fasta aktiviteterna på Aim är få, i stället är det ungdomarna som styr.

– Vi kan hjälpa till med att ordna praktikplatser, träna på att skriva cv eller gå på studiebesök hos någon som själv hoppade av skolan men nu har ett väldigt bra jobb, berättar Karin Tillhagen.

Stockholms stad är enligt skollagen skyldig att söka upp de ungdomar som är mellan 16 och 19 år och varken jobbar eller studerar, för att erbjuda stöd och insatser. Nu finns Aim.

– Kom som du är, så tar vi det därifrån. Eller ring och bolla med oss, säger Karin Tillhagen.

Fakta

Så många unga är sysslolösa

35 000 unga mellan 16 och 19 år bor i Stockholm.

3 500 av dem går inte i skolan.

350 uppskattas vara sysslolösa. Övriga pluggar utomlands, är föräldralediga, sjukskrivna, har praktik, jobbar etc.

Nya verksamheten Aim på Södermalm är öppen för drop in-besök tisdag till torsdag 13–15. Övriga tider ordnas aktiviteter eller enskilda samtal.

källa: Stockholms stad