Nu finns gratis ved för alla grillsugna i Huddinge

”Vi gör det här för att annars skulle folk ta ved från de träd som ligger nerfällda”, säger Jan ­Eriksson, naturvårdsvakt i Huddinge.
”Vi gör det här för att annars skulle folk ta ved från de träd som ligger nerfällda”, säger Jan ­Eriksson, naturvårdsvakt i Huddinge.
Den som är sugen på en utflykt kan nu bränna prima Huddingeved ­vid grillplatserna i Paradisets naturreservat.

– Vi ser vi till att ­för­söka köra ut varje torsdag, säger Jan ­Eriksson, naturvårdsvakt i Huddinge.

Förra helgens rekordvärme drog i gång en besöksboom i kommunens naturreservat. Och fast det har blivit några dagar med kyligare väder så väntas många söka sig ut i naturen de närmaste veckorna.

– En solig varm dag så är det väldigt mycket folk ute, säger Jan Eriksson.

Den som ger sig ut behöver inte vara rädd för att gå hungrig, så länge ett paket korv eller några majskolvar är med i packningen – nu har Huddinge kommun fyllt på vedförråden vid sammanlagt elva grillplatser i tre olika naturreservat.

– Vi gör det här för att annars skulle folk ta ved från de träd som ligger nerfällda och som är döda, då skulle folk elda upp dem, säger Jan Eriksson.

Att ta döda grenar och elda med är inte tillåtet i naturreservat. Ett skäl är att döda träd som får ligga kvar är viktiga för den biologiska mångfalden – många arter lever på dessa träd.

Huddinge kommun har kört ut ved i många år. I Stockholmsområdet är det något ganska ovanligt – i Lida, Tyresta och Nacka- reservatet gör man det också. Enligt Jan Eriksson är all ved närproducerad.

– All ved vi kör ut kommer från träd vi har sågat ner här i Huddinge. Vi köper inte in någon ved. Det fungerar alldeles ypperligt.

En gång i veckan ungefär försöker Jan Eriksson och hans kollegor på naturvårdsförvaltningen förnya vedförråden.

– Ibland går det inte på grund av risk för markskador eller snö, men i princip ser vi till att försöka köra ut på torsdagar så att det finns som rekreation för folk när de kommer ut på helgen, säger han.

Naturvårdsförvaltningen i Huddinge har förberett för våren på fler ställen. I Ågesta har man exempelvis renoverat fågeltornet vid sjökanten lagom till islossningen, med bland annat ett nytt staket och ny väg.

All ved vi kör ut har vi sågat ner här i Huddinge.Jan Eriksson, naturvårdsvakt

Fakta

Här hittar du gratis ved

Gömmarens naturreservat: 2 grillplatser.

Lännaskogens natur­reservat: 1 grillplats.

Paradisets naturreservat: 8 grillplatser.

Källa: Huddinge kommun