Nu flyttar Bandidos ut

Bandidos har hållit till i villan i Snättringe sedan början av 2012.
Bandidos har hållit till i villan i Snättringe sedan början av 2012.
Kommunen har länge arbetat för att få bort Bandidos från villan som klubben hyr.

Nu går mc-gänget med på att flytta därifrån.

I torsdags skulle det ha varit huvudförhandling i Svea hovrätt om villan på Häradsvägen i Snättringe. Men huvudförhandlingen blev inte av.

– Hyresgästen har ansökt om uppskov gällande avflyttningsdag och meddelar att han i övrigt godtar uppsägningen. Det är klart vi är glada. Det här är naturligtvis väldigt positivt på alla sätt, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelsens ordförande.

I början av förra året förstod kommunen att mc-klubben Bandidos hade köpt en villa i Huddinge. Några månader senare valde kommunen att köpa villan, via en exekutiv auktion hos Kronofogden. Kommunen sa då upp den person som står på kontraktet som hyresgäst. Personen överklagade – först till hyresnämnden som avgjorde till kommunens fördel – sedan till Svea hovrätt.

I torsdags skulle huvudförhandlingen ha ägt rum. Men hyresgästen ansökte om förlikning via sitt ombud i stället, en förlikning som kommunen inte gick med på.

– Vi står fast vid uppfattningen att man inte kan ha en förhandling och uppgörelse med ett kriminellt nätverk. Och det är inte rimligt att de är etablerade här, säger Daniel Dronjak Nordqvist.

När kommunen tackade nej till förlikningen valde hyresgästen att dra tillbaka ärendet i hovrätten, det vill säga överklagan av hyresnämndens beslut.

– Hyresgästen accepterade då den dom som blev i hyresnämnden – där vi vann – och har medgett hyresavtalets uppsägning. Kommunen har svarat att vi accepterar att hyresgästen ska vara ute ur villan den 31 december.

Svea hovrätt ska nu ta ställning till de handlingar som inkommit. Alternativen är att hovrätten avgör ärendet eller att målet läggs ner, vilket innebär att hyresnämndens avgörande ska gälla.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om skattebetalarnas kostnader för villan. Huddinge köpte huset för 4 miljoner kronor och advokatkostnaderna uppgick i vintras till cirka 50 000 kronor, en kostnad som sedan dess stigit.

Därefter har kommunen fått rycka in och renovera saker som gått sönder i huset. Klubben kom med önskemål om att få poolen fixad – men då sa kommunen nej.

– Det är mycket väl använda pengar. Det kostar att stå upp när det blåser och det har varit en väldigt liten kostnad för att faktiskt bli av med ett kriminellt nätverk av den här betydelsen, menar Daniel Dronjak Nordqvist.

Fakta

Hyrespengarna går till avhoppare

Kommunen har fått in cirka 300 000 kronor i hyra för villan på Häradsvägen. Målsättningen är att använda pengarna till avhopparverksamhet för personer i kriminella nätverk.

Enligt Christian Ottosson (C), ordförande i Brottsförebyggande rådet vid Huddinge kommun, ska kommunen nu ska starta ett projekt för att motverka kriminella nätverk.

Källa: Huddinge kommun