Nu flyttar han in i nya plugget

Örjan Restler, rektor på Waldorfskolan i Norrort, före detta Frejaskolan.
Örjan Restler, rektor på Waldorfskolan i Norrort, före detta Frejaskolan.
Frejaskolan räddades från både konkurs och utförsäljning. Nu har föräldrarna fått slutgiltigt ja till att själva ta över.

I sommar flyttar de in i nya lokaler i Hägernäs.

När Frejaskolan gick omkull i våras bestämde sig en grupp föräldrar för att ta över verksamheten. Men det höll på att gå riktigt illa.

I mitten på juni bestämde sig nämligen konkursförvaltaren för att sälja överlåtelseavtalet till den som kunde hosta upp mest pengar. Och allt pekade på att det skulle bli en annan intressent som tog hem budgivningen. Då vände det. Efter högljudda protester och stor medial uppmärksamhet drog sig den andra budgivaren ur.

Och nu har föräldragruppen fått slutligt besked: Skolinspektionen godkänner att de tar över verksamheten.

Nye rektorn Örjan Restler känner sig glad och lättat.

– Ett tag såg det ganska mörkt ut. Men det fanns en sådan oerhörd styrka och engagemang bland föräldrarna så det gick vägen till slut. Det känns otroligt att vi kan starta i höst.

Den 20 augusti är det upprop för 75 elever som bara för någon månad sedan inte visste om de skulle ha någon skola att gå till. Men mycket jobb återstår.

Örjan Restler och föräldrarna har precis börjat flytta in bänkar och griffeltavlor när Lokaltidningen Mitt i hälsar på. Väggar ska målas, en ny skolgård anläggas och möbler ska komma på plats.

– Kanske hinner vi inte färdigt helt och hållet till skolstart. Det får ske i etapper under resans gång, säger Örjan Resler.

De nya lokalerna ligger i Yrkesgymnasiets gamla byggnad, på Vaktgränd i Hägernäs.

Både föräldrar och rektor har varit mycket kritiska till att skoltillstånd kan överlåtas efter budgivning.

– Det ska vara kvalitet och inte tjocklek på plånbok som avgör, säger Fredrik Lindqvist, förälder och styrelseledamot i den nya skolan.

Frejaskolan heter numera Waldorfskolan i Norrort.