ANNONS

Nu fortsätter jakten på felkopplade avlopp

Efter Mitt i:s avslöjande om utsläppet på Strandvägen började Stockholm vatten undersöka om det fanns fler ställen med felaktiga ledningar. 15 hittades – och nu fortsätter man arbetet.
Efter Mitt i:s avslöjande om utsläppet på Strandvägen började Stockholm vatten undersöka om det fanns fler ställen med felaktiga ledningar. 15 hittades – och nu fortsätter man arbetet.
Lokaltidningen Mitt i har tidigare avslöjat att avloppsvatten rinner ut i flera av Stockholms vattendrag. Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) lovar att arbetet med att stoppa utsläppen ska fortsätta.

– Det ingår i det åtgärdsprogram som vi nu tar fram, säger hon.
ANNONS

Felkopplade och trasiga avloppsledningar är ett stort problem i Stockholm. I flera sjöar och vattendrag har avloppsvatten av misstag släppts ut – i vissa fall under många år.

I februari förra året avslöjade Mitt i att ett hus på Strandvägen på Östermalm hade släppt ut orenat avloppsvatten i Djurgårdsbrunnsviken i 85 år. Ett utsläpp som visade sig ha bidragit till övergödningen i viken.

Efter upptäckten började det kommunala bolaget Stockholm vatten undersöka om det fanns fler ställen med felaktiga ledningar. Hittills har arbetet lett till att 15 felkopplingar upptäckts och åtgärdats.

Nu lovar Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd, att det arbetet ska fortsätta. Staden arbetar just nu med att ta fram åtgärdsprogram för samtliga Stockholms 23 vattendrag och en del av det är att leta efter felkopplade och trasiga avloppsledningar. Dessutom ska andra åtgärder sättas in för att förbättra vattenkvaliteten.

– Vi tittar på vilka problem som finns i varje vattendrag och tar fram åtgärder utifrån det. Det kan till exempel handla om vattendrag som är övergödda, har legat nära industrier eller drabbats av avloppsutsläpp. Jag är övertygad om att vattenkvaliteten kommer att bli bättre, säger hon.

Programmet för Bällstaån är på remiss och programmen för Brunnsviken, Magelungen och Drevviken står näst på tur.

Flera av avloppsutsläppen beror på felkopplingar som gjorts vid renoveringar och stambyten. Men det finns inga planer från stadens sida på att kontrollera att den typen av arbeten utförs korrekt, enligt Katarina Luhr.

Stockholms stad har också tagit fram en dagvattenstrategi. Syftet är att förhindra att dagvatten rinner ut i vattendrag och minska risken för översvämning.

– Det handlar om att på olika sätt fördröja vattnet. Det kan man till exempel göra genom att anlägga miniparker och undvika att hårdgöra ytor, säger Katarina Luhr.

ANNONS

Hittills har det arbetet främst skett vid nybyggen, men så småningom ska även marken kring äldre fastigheter ses över.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.