ANNONS

På måndag går bussarna mer sällan

På måndag den 11 januari införs de nya, mindre generösa, tidtabellerna för nio busslinjer som trafikerar Bromma. Linje 176E/177E dras in helt. Bakgrunden är att trafikförvaltningen behöver spara 100 miljoner kronor.
ANNONS

När planerna på att lägga ner och dra in turer för 133 busslinjer i Stockholms län släpptes i september var det många som reagerade, bland annat den rödgröna oppositionen i landstinget.

Förslaget justerades och beslut togs i början av oktober 2015 om att minska turtätheten på 99 linjer och lägga ner fyra. Anledningen är sparkrav.

Men den rödgröna oppositionen är ändå inte nöjd.

– Vi tycker att det är mycket problematiskt att man skär ner på busstrafiken nu när vi vet att Stockholm växer och behovet av utbyggd kollektivtrafik är så pass stort som det är, säger Talla Alkurdi, oppositionstrafiklandstingsråd (S).

– Nu utökas dessutom trängselskatten och då har vi en skyldighet att stockholmarna får utökad kollektivtrafik. Det blir nu en ohållbar situation för kollektivtrafiken, säger hon.

Majoriteten i landstinget framförde inför beslutet att neddragningarna var en nödvändig konsekvens efter att oppositionen hade röstat ner taxehöjningar. ”Kostnaderna växer i takt med att invånarna blir fler och samtidigt som flera utbyggnader av kollektivtrafiken pågår. För att kunna finansiera dessa behövs intäkter” sa Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd till lokaltidningen Mitt i.

Den minskade turtätheten i Bromma gäller linje 176/177, linje 301, linje 302, linje 303, linje 305, linje 309, linje 336, linje 338 och linje 396. Linje 176E/177E dras in helt. Ekeröbussen 342 utökas något för att kompensera för de fyra bussar som får minskad turtäthet.

– Om man söker i reseplaneraren så är de nya avgångarna inlagda och alla nya turtabeller finns även på webben, säger Hanna Wilkinson på SL:s kommunikationsavdelning.

För den som inte har dator går det att ringa SL:s kundcenter och beställa en tabell på papper. Den skickas då hem i brevlådan.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.