Nu går Claes i pension – efter 33 år som polis på ön

Claes Trotzig började som polis på Lidingö när han var 33 år.
Claes Trotzig började som polis på Lidingö när han var 33 år.
Claes Trotzig är ett välkänt ansikte på Lidingöpolisen. I 33 år har han arbetat som polis på ön, men nu går han i pension, 67 år gammal.

– Jag har fått varit med om otroligt mycket, säger han.

Som 33-åring med 18 år på familjeföretaget Lidingö kemtvätt vill Claes Trotzig göra något annat. Han sökte och kom in på Polishögskolan. 1980 klev han in på Lidingö polisstation och som 67-åring går han ut som pensionär, ett yrkesliv rikare.

– Det är dubbelbottnat. Jag hade gärna varit kvar. Skalet åldras, men det känns som att jag har mer att ge. Som född Lidingöbo vurmar man nog för Lidingö och jag har ett kontaktnät som jag har byggt upp. Det har varit trivsamt att jobba här, säger han.

När Claes Trotzig började som polis på Lidingö var det annorlunda på många sätt.

– Vi skötte allt utredningsmässigt, utom de allra största fallen. Vi hade åklagaren en trappa upp och allt var mycket mer nära. Jag har fått varit med om otroligt mycket, säger han.

Med en färsk revisionsutbildning fick han ta sig an en del ekonomisk brottslighet.

– Det var bedrägeribrott och skalaffärsbrott. Som förundersökningsledare har det blivit en del vardagsbrottslighet och jag har kommit att känna mycket med de drabbade, men även med gärningsmännen som ofta även de är utsatta, säger han.

Bland de utredningar som han minns är bland annat de kring två ockupationer av iranska ambassaden. Men det brott som sticker ut mest är en tavelstöld i Spanien då tjuven åkte fast när han försökte få äkthetsintyg på tavlan.

– Vi löste det och han blev fälld för häleri. Jag fick avsluta med att lämna över tavlan till spanska ambassadören på Nationalmuseum, säger han.

Kanske läge att skriva en deckare?

– Nja, men jag har läst mycket i mina dagar och träffat väldigt mycket intressanta människor, både målsäganden och gärningsmän, säger han.

Problem med sysselsättningen lär det inte bli som pensionär, även om Claes Trotzig kommer att sakna arbetslivet, främst den sociala biten.

– Men nu ska jag först känna efter hur det är att vara ledig. Jag har ju hem, familj, hund och är ganska aktiv inom föreningslivet. Jobbet har varit ganska tufft emellanåt, och man tar med sig en hel del i bagaget hem. Men jag har aldrig ångrat mig, säger han.

Fakta

Ska ta upp silversmide

Namn: Claes Trotzig.

Ålder: Fyller 67 i december.

Aktuell: Går i pension efter 33 år som polis på ön.

Bor: Skärsätra.

Ska göra: Kanske ta upp golfandet och silversmide – ”Jag vill ha saker för händerna”.