Nu går foodtrucken till sjöss

Stockholm är sedan länge invaderat av food trucks. Nu har trenden med mobila matserveringar bytt land mot vatten – i förra veckan sjösattes stans första foodboat.

– Sjukt att ingen ­kommit på det tidigare, säger Pierre Doverbratt, en av killarna bakom.

En foodtruck till sjöss, går det? Killarna som startat Burger Boat tänker i alla fall pröva. I sommar kommer deras eldrivna matbåt glida runt i Mälaren och kränga nystekta burgare till hungriga strandhängare. Det kommer att finnas fyra olika hamburgervarianter att välja på.

– Vi kör på ett simpelt koncept, inga krusiduller och inte en massa val. Bara grymma burgare, som man kan äta på en solig klippa eller strand, säger Elias Uusitalo.

Idén började gro när Elias, hans kusin Jonatan Lindberg och barndomsvännen Pierre Doverbratt var på roadtrip i USA förra sommaren. Där hamnade de på ett hamburgerhak vid Lake Powell.

– Vi käkade jävligt goda hamburgare, och såg en massa hus­båtar glida förbi i vattnet, säger Elias ­Uusitalo.

– Vi tänkte på att precis alla gick på bensin. I USA så skiter de ju i allt sådant, de kör stora bilar och så, säger Pierre Doverbratt.

När de kom hem till Sverige igen efter resan åkte de ut och fiskade i Mälaren, och blev hungriga under tiden.

– Då slog det oss: varför inte bara bygga en husbåt och åka runt med den och sälja burgare? När vi väl kom på det var det bara att köra, säger Elias Uusitalo.

Sagt och gjort, killarna antingen slutade på sina jobb eller tog tjänstledigt.

I mitten av april började de bygga båten, som till skillnad från de bensinslukande båtarna i Lake ­Powell går på el.

– Sedan vi började bygga den 17 april har vi jobbat precis varje dag, säger Jonatan Lindeberg, som är full gång att sätta upp solpaneler på båten.

Men det har inte varit något nio till fem-arbete. På industritomten i Farsta, där de byggde båten, tillbringade de all sin vakna tid i en och en halv månad för att hinna klart. Och i förra veckan sjösattes äntligen båten.

– Det tog flera timmar. Det var den jobbigaste dagen i mitt liv. När vi lyfte båten började den vingla mot huset … gud det var jobbigt. Men det gick bra till slut, när vi väl var i vattnet körde vi i solnedgången och kände att allt det där slitet, det var värt det, ­säger Elias Uusitalo.

Även om ingen av killarna har någon kockbakgrund säger de att de förenas i sitt matintresse. De brukar laga mat till sina kompisar och säger själva att det brukar vara ”riktigt jäkla uppskattat”. Att ­starta en konventionell foodtruck var däremot aldrig på kartan.

– Nej, varför då? Hela stan är ju full av vatten. Det är ju helt sjukt att ingen kommit på det här tidigare, säger Pierre Doverbratt.

Kompisgänget hoppas givetvis på succé.

– En del har sagt att vi kommer konka på en månad. Då blir man sporrad att visa dem, säger Elias, och Pierre håller med.

– Det värsta som kan hända är att det går år helvete, och det är väl inte hela världen. Då har vi försökt i alla fall.

På Stockholms gator rullar ungefär 40 food trucks, enligt trafikkontoret. Jonatan Lindberg, Pierre Doverbratt och Elias Uusitalo har tagit konceptet till sjöss.

En del har sagt att vi kommer konka på en månad. Då blir man sporrad att visa dem.elias Uusitalo

Fakta

Lägger till vid Rålis och Hornsberg

Burger Boat kommer att lägga till vid badet i Tanto, Sjövikskajen i Årstadal, ångbåtsbryggan vid Långholmen, Rålis, Hornsbergs strandpark och Munkbroleden. Hemmahamn är Norra Hammarbyhamnen. Vilka tider som gäller kommer att stå på deras hemsida.

Pierre Doverbratt bor i Hornstull och jobbade tidigare i matbutik. Jonatan Lindberg och Elias Uusitalo bor i Fruängen. Innan arbetade de som elektriker respektive tekniker.