Nu går polisen på studentfest

Michael Van der Maulen presenterar sig för middagsgästerna.
Michael Van der Maulen presenterar sig för middagsgästerna.
Fylla, våld och falskleg.

Nu invaderar studentskivorna Stockholm igen.

Samtidigt storsatsar polisen för att inte fest ska bli pest.

– Det ska kännas som om vi alltid är på plats, säger polisen Marcus Pettersson.

Förvånade blickar vänds mot ingången när de två poliserna tågar in på studentskivan på Östermalm. Just nu är det stillsamt middagsmingel, men framåt tio-tiden väntas 200 gäster till. Då går också alla föräldrar hem. Polisen Michael Van der Maulen tar mikrofonen och presenterar sig.

– Prio ett är att inget dåligt händer. Sedan ska vi ta hand om dem som hamnar i problem, förklarar han efter det korta talet.

I kväll är sju poliser ute och cirkulerar mellan fem olika studentskivor.

– Det ska kännas som om vi alltid är på plats, säger Michaels kollega Marcus Pettersson.

Festdeltagaren Viktor Macek, som går i trean på Frans Schartau-gymnasiet, är positiv till närvaron, även om han anser att stämningen sjunker lite med myndigheter på plats.

– Man försöker bete sig så bra som möjligt, säger han.

Det var 2007 som poliserna upptäckte att våldskurvorna sköt i höjden på vårkanten. Snart kom man fram till att orsaken: Studentskivorna.

– Det var otroligt stökigt. Studentfester blev nerstängda och krogägare blev av med tillstånden. Det var kaos, säger Johan Ljunggren som är insatschef för studentsatsningen hos polisen.

År 2008 drog arbetet igång. Numera besöker polisen alla studentskivor som anordnas på restauranger och i festlokaler i Stockholm, i år ungefär 450 stycken.

– Fyra till åtta poliser jobbar synligt och besöker alla fester, håller tal och presenterar sig.

Arbetet börjar redan under hösten då polisen träffar studenter och arrangörer och skriver avtal. Bland annat ska alla krogar ha ett vattenbord lätt tillgängligt vid dansgolvet. För en stor del av de problem som förekommer grundar sig i alkoholen. Under vårens gång görs ett stort antal alkoholtester på skivorna. Och den genomsnittliga promillekurvan motsvarar nästan exakt kurvan över våldsbrotten.

– Det är spännande att se hur våldet och alkoholen verkligen följs åt, säger Johan Ljunggren.

Men trots polisens arbete blir det ändå en del problem på festerna. Förra året anmäldes 51 våldsbrott och 55 personer omhändertogs för berusning.

– De är ovana i kroglivet, säger Johan Ljunggren, som ändå tycker att situationen har blivit bättre.

Fakta

Hundratals studentfester varje år