Nu går söderborna ihop mot inbrotten

Polisen punktmarkerar yrkeskriminella. Men det mest effektiva sättet att få bukt på inbrotten är grannsamverkan.

2012 startades rekord­många grupp­er på Södermalm.

En 60-årig Södermalmsbo dömdes nyligen för flera fall av grov stöld efter en inbrottsturné i somras på Söder och Kungsholmen. Enligt domen hade han ett missbruk och pengarna var slut.

Det löste han med tre inbrott där bytet blev smycken och elektronik för runt 200 000 kronor.

Bortsett från den anmärkningsvärda åldern så är han en typisk inbrottstjuv: återfallsförbrytaren.

– Att jobba mot de livsstilskriminella är viktigt. Men lika viktigt är att folk börjar tänka mer brottsförebyggande, säger Catharina Anstett, brottsförebyggande samordnare vid City­polisen.

Att grannar håller koll på sina kvarter började i förorternas villaområden. I innerstan har det varit svårare att skapa intresse.

Men nu verkar trenden ha vänt. På Östermalm startades nyligen den första samverkansgruppen i stadsdelen och på Södermalm har grupperna ploppat upp som svampar under det gångna året.

– Vi hade två inbrott i kvarteret för två år sedan. Och sedan några i portar i närheten, säger Britta Emmer på Tideliusgatan, som nu tröttnat och startar en grannsamverkansgrupp.

Alla som bor på adresser där det varit inbrott får en broschyr av polisen i brev­lådan om hur man kan jobba tillsammans för att förebygga att det sker igen.

– Tyvärr är det ofta först då som det finns ett intresse, säger Catharina Anstett.

Tideliusgatan 3260 på Södermalm är den senaste av de sju grannsamverkansgrupper som startades i fjol. Det är rekordmånga, 2011 fanns det bara fem grupper på hela Söder. I dag deltar sammanlagt 3 200 personer i grupperna, ungefär 3 procent av Södermalms alla hyres­gäster och bostads­rätts­ägare.

Britta Emmer på Tideliusgatan poängterar att grannarna inte ska vara ett medborgargarde.

– Vi ska vara goda grannar med bättre koll, säger hon.

Den 60-årige inbrottstjuven dömdes till tio månaders fängelse, något som försvarsadvokat Anton Strand beklagar:

– Om man ska komma till botten med problemet så vore skyddstillsyn med kontraktsvård den bästa lösningen för personer som min klient. Han vill få hjälp med sitt missbruk, nu är risken stor att det här händer igen när han kommer ut.

Polisen anordnar en informationsträff för allmänheten om hur man startar grannverksamhet den 13 mars på Maria Katarina närpolisstation.