Min lokala hjälte

Nu ger sig Staffan Sandberg av

Mitt i har tidigt berättar om Täbybon Staffan Sandberg som ska vandra genom Sverige och Norge i ett helt år. Nu har han börjat. I söndags startade han från sydligaste Norge.

Dagarna innan starten var intensiva. Att vandra i ett år är hans dröm, men verkligheten kräver praktiska förberedelser.

– De som varit på semester i en vecka vet att det kan vara mycket ordna med innan man åker. Då kan man föreställa sig hur mycket som krävs om man ska vara borta i ett år, säger Staffan Sandberg.

En form av semester är det, men det är inte någon avkoppling det handlar om. I varje fall inte i fysisk bemärkelse. Staffan Sandberg kommer att bära på runt 20 kilo utrustning och åtta kilo mat. När han byter till vinterutrustning efter några månader blir det tyngre ändå.

Större delen av färden ska gå genom fjällområden i Sverige och Norge. Någon exakt rutt har han dock inte planerat in. Staffan Sandberg vill lämna utrymme för att ta spontana avstickare eller ändra delmål när han känner för det.

– Jag hade kunnat göra det på mycket kortare tid, men jag vill ha mycket tid till att uppleva naturen och fotografera, säger han.

Större delen av färden kommer han att genomföra själv, men vänner kommer att ansluta till vandringen här och var. En del för en kväll vid lägerelden, andra under lite längre etapper.

Särskilt nervös är han inte, det trots att resan kommer att innebära månader av vintervandring i fjällen. Kylan, snön och mörkret som det innebär är inget som besvärar honom.

– Under sommaren längtar jag efter hösten med alla vackra färger, under hösten längtar jag efter vintern då man kan åka skidor, på vintern vill jag att våren och ljuset ska komma och under våren längtar jag efter sommarvärmen, jag gillar att vandra i alla årstider, säger han.

De första månaderna kommer han att vandra genom Norska fjällen. Han räknar med att korsa gränsen till Sverige första gången i december. Mitt i kommer att fortsätta följa hans vandring.