Nu gör Hägersten succé på Facebook

Facebookgruppen ”Bättre stadsdel Hägersten-Mälarhöjden” är hobbyprojektet som blivit en medborgarkraft att räkna med.

Fenomenet med lokala nätforum kommer att växa, tror experter på sociala medier.

Byggen, loppisar och föreningsliv. Axelsbergsbon Mats Falck och Hägerstensbon Stefan Sjöberg, som har döttrar i samma skolklass, kände under hösten 2011 att det saknades en plattform för all information om vad som var på gång i området.

De startade Facebooksidan ”Bättre stadsdel Hägersten-Mälarhöjden” med tanken att bli en anslagstavla och en opinionsbildare på samma gång.

400 likes senare och med ett snitt på 1 000 besökare i veckan har sidan blivit en medborgarkraft att räkna med.

Trådar om allt från den lokala Coop-butiken till hastigheterna på vägarna varvas med information om biofilmer och lokala snöskottare.

Beslutsfattare har också hittat till sidan.

– Vi ska inte vara något gnällforum. Men när man kan förena människor med samma åsikter kan det få en väldig kraft. Vi har ställt öppna frågor till stadsbyggnadskontorets tjänstemän och politiker i trafiknämnden har varit inne och skrivit. Det är som en lokaltidning för och av de som bor här, säger Mats Falck.

Joakim Arhammar är sociala medier-expert:

– Förut hade man naturliga mötesplatser på det lokala postkontoret och i närbutiken. Det där har försvunnit lite, men det har inte behovet av mötesplatser, säger han.

Stadsdelsgrupperna har stora demokratiska fördelar, menar Joakim Arhammar.

– Många upplever ett avstånd till politiker eftersom dialogen ofta är på politikernas villkor, men på Facebook har alla lika stark röst.

Han tror att fenomenet kommer att växa – och bli ännu lokalare.

– Det är tydligt att grupperna blir mer nischade. Man går med i fler och fler grupper men hinner bara vara aktiv i ett visst antal. Jag tror att man mer och mer kommer att frångå beteendet att ”tala till alla” och spara sina poster och check-ins till rätt sammanhang, som de här lokala grupperna, säger Joakim Arhammar.

Stadsdelens Facebookgrupp

– en röst att räkna med.