Nu gör han sina egna låtar

Martin Rolinski beskriver sitt framträdande på Melodifestivalen som spektakulärt, instängt, kladdigt konstnärligt och lite farligt.
Martin Rolinski beskriver sitt framträdande på Melodifestivalen som spektakulärt, instängt, kladdigt konstnärligt och lite farligt.
BWO-Martin är en veteran i Melodifestivalen. Däremot väntar en debut för soloartisten Martin Rolinski. Den 16 februari ser vi Kungsholmsbon i den tredje deltävlingen av årets stora musikevenemang.

Det är drygt tre år sedan som BWO kände att det var dags att tacka för sig. Sedan dess har den forne bandmedlemmen och sångaren hunnit flytta till Kungsholmen, bli pappa till två flickor, utvecklat varumärken som konsult och sig själv som artist. Melodifestivalen ligger bra i tiden, som en start på solokarriären.

– Jag vill att folk ska få säga hej till Martin Rolinski. Innan har jag varit BWO-Martin. Det har hänt en del under åren.

Omställningen har fått ta tid. När Martin började skriva låtar var de BWO-influerade, men nu har han hittat sin egen stil.

– Det är fortfarande pop, men det känns lite mer vuxet. Soundet är inte heller lika glatt och glättigt längre.

Martin gillar Melodifestivalen, men han tänkte länge och noga innan han tackade ja den här gången. För att ställa upp måste han tro på konceptet, veta varför han är där och vad som sker efteråt.

– Jag är en enorm tävlingsmänniska, men jag ser det inte som en tävling. Jag kan inte höfttackla Alexander Bard, säger han om sin före detta bandkollega som ställer upp med Army of Lovers i årets melodifestival.

– Men till syvende och sist vill jag göra bra ifrån mig.

Och framträdandet kommer att bli spektakulärt, om man ska tro Martin. Han beskriver numret som instängt, kladdigt, konstnärligt och lite farligt.

Martin började sin artistkarriär relativt sent, när han som 19-åring efter en vadslagning med kompisar ställde upp i musikprogrammet Popstars.

Innan dess hade han redan bestämt sig för att plugga till civilingenjör och den planen var han inte beredd att släppa. Parallellt med BWO var han student och i dag jobbar han som konsult och med en handfull andra projekt.

– För mig är det inte tillräckligt att vara artist. Varken tidsmässigt eller stimulansmässigt, säger han.

Och Martin verkar tycka om att fylla sin tid. Förutom jobben och familjen tränar han och hänger på kafé. Gärna på Kungsholmen.

– Jag trivs jättebra här. Det är ett svennebananställe innanför tullarna, på ett positivt sätt.

När hajpen runt Melodifestivalen har lagt sig kommer Martin att jobba vidare på sitt album, som troligen kommer att släppas efter sommaren. Och därefter ska han ge sig ut på turné för att möta sin publik, som han tror har blivit lite mer vuxen, precis som han själv.

– Jag vill inte längre vara en flickidol, det vore lite perverst.

Fakta

Bor mitt på Kungsholmen Tävlar mot Caroline af Ugglas

Aktuell: Med låten ”In and out of love” i Melodifestivalens tredje deltävling, den 16 februari i Skellefteå.

Familj: Fru och två barn.

Ålder: 30 år.

Bor: Mitt på Kungsholmen. Uppvuxen i Angered, norr om Göteborg.

BWO (Alexander Bard, Marina Schiptjenkooch Martin Rolinski) har deltagit fyra gånger i Melodifestivalen – 2005, 2006, 2008 och 2009.

Fakta

Här är låtarna och artisterna i Melodifestivalens deltävling 3:

”Alibi” – Eddie Razaz.

”Island” – Elin Petersson.

”En riktig jävla schlager” – Ravaillacz.

”Dumb” – Amanda Fondell.

”In and out of Love” – Martin Rolinski.

”Hon har inte” – Caroline af Ugglas.

”Falling” – State of Drama.

”Heartstrings” – Janet Leon.