Nu gör veteranen sitt sista jobb

Jans jobb är att titta in i framtiden. Nu ska Salems förmodligen längst anställde tjänsteman gå i pension.

Men innan han släpper taget helt ska han vara med och planera Salems framtida bostads­områden, skolor och äldre­boenden.

Mittemot kommunhuset i Salem ligger gallerian. Här har matbutikens nya ägare höjt omsättningen år efter år. Men centrum skulle må bra av fler bostäder, menar planeringschefen Jan Forsman.

– Det är nog fortfarande på gränsen för många butiker, säger han.

250–500 nya bostäder i centrala Salem är på gång när kommunen ska ta fram en ny översiktsplan. I det arbetet kommer Jan Forsman att vara djupt involverad även ­efter att han lämnat kommun­huset.

– Det blir jobb på halvtid. Och jag ser fram emot att kunna jobba hemifrån, säger han.

Han ser också fram emot mer tid för trädgård och snickeri vid sommarstugan. Även tennismatcherna med kommunens kulturchef Rolf Johansson planerar han att hålla vid liv.

När Lokaltidningen Mitt i ­träffar honom har han fått blommor och annat gott av både nutida och gamla arbetskamrater. Samtidigt tar hans hemmasnickrade prognossystem pension.

Det är genom det Jan Forsman under åren hållit reda på hur många Salemborna är om tio år, hur många pensionärerna kommer att vara om femton år och ­annat. Men efter att ha blivit anställd i Botkyrka kommun 1979 och ­sedan följt med till Salem efter kommundelningen består tankarna inte bara av prognoser utan även minnen.

Som minnet av ­första dagen han besökte den nybildade kommunen. Forsman var då pappaledig och klev av vid Rönninge station med barnvagn. Bilvägen förbi centrum gick då rätt över dagens Rönninge torg, utan stopp-platser för bilar som skulle släppa av eller hämta upp folk. Forsman skulle den vägen.

– Det var kaos. Alla kom med ­bilar här på morgonen. Jag skulle ta bussen upp till kommun­kontoret när en bil som jag ­trodde skulle stanna började köra igen mot mig och barnvagnen. Att reda upp i det här blev min första ­arbetsuppgift. Redan då var Rönninge centrum den stora frågan, säger han.

I arbetet med den nya översiktsplanen riktas dock många blickar mot centrala Salem. Det är inte bara butikerna som skulle må bra av fler bostäder, menar Forsman.

Det behövs också nya lägenheter. Bland annat för pensionärer som vill hitta mindre bostäder.

– Utmaningen för framtiden är de äldre. Om de ska kunna bo kvar i Salem måste vi bygga, säger Jan Forsman.