ANNONS

Nu granskas Upplands-Bros skolor

Skolinspektionen inleder en granskning av fem skolor i kommunen i höst.

Två inspektörer ska hitta brister på skolorna - och i december väntas en åtgärdsplan.
ANNONS

Granskningen är en del av Skolinspektionens återkommande tillsyn och Upplands-Bro är en av 50 kommuner som får besök av inspektörer under hösten.

– Vi kommer att sätt igång nu i veckan, säger Gunnel Weinz, utredare på Skolinspektionen.

Skolorna i Upplands-Bro granskades senast 2011. Var fjärde elev i grundskolan uppnådde inte målen och flera skolor hade brister när det gällde särskilt stöd, visade rapporten då.

Skolorna som besöks under hösten är Källskolan, Kungsskolan, Urfjälls Montessoriskola, Tjustaskolan och Ekhammarskolans grundsärskola och Upplands-Brogymnasiet.

Varför har ni valt ut just de här skolorna?

– Vi har tittat på kunskapsresultat, enkäter från elever och vårdnadshavare och hur många anmälningar som kommit in till oss under förra året. Utifrån det gör vi en bedömning av vilka skolor som är i störst behov av tillsyn, säger Gunnel Weinz.

Tillsynen handlar om att belysa problem på skolorna, och att kontrollera att alla lagar och regler följs. Fristående skolor och grundsärskolor ingår alltid i granskningen, förklarar hon.

– Vi tittar bland annat på om eleverna får det stöd de har rätt till och om skolan är en trygg och bra plats för eleverna att vistas i.

I december beräknas tillsynen vara klar. Då beskrivs vilka eventuella brister som finns på skolorna och vilka åtgärder de måste vidta för att leva upp till kraven i skollagen.

ANNONS

– Tillsynen sker i ett för oss lämpligt skede. Vi har just börjat ta fram ett skolutvecklingsprogram för kommunens skolor och förhoppningsvis kan vi använda oss av resultatet av tillsynen i det arbetet. Vi ser fram emot tillsynen och hoppas att vi kommer att lära oss en hel del av den, säger Kaj Söder, utbildningschef i Upplands-Bro.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.