Nu har boendet i Bällsta öppnat

När Mitt i Vallentunasteget vill ta en sista bild på Ahmad ställer han gärna upp. ”Bara jag slipper åka tillbaka till Afghanistan”, säger han.
När Mitt i Vallentunasteget vill ta en sista bild på Ahmad ställer han gärna upp. ”Bara jag slipper åka tillbaka till Afghanistan”, säger han.
Nu har de första ensamkommande flyktingungdomarna flyttat in i Bällsta. Reparationerna av det saboterade flyktingboendet har tagit över tre månader – men nu bor åtta pojkar från Afghanistan i villan.

Ahmad är 15 år och kom till Sverige från Afghanistan för lite drygt två veckor sedan. Hans pappa var lärare i hemlandet och undervisade flickor. En sysselsättning straffbar med döden, enligt talibanerna. Efter att Ahmad hade förlorat sin pappa levde hela familjen under hot, och han var tvungen att fly landet.

– Först fick jag åka bil till Iran. Därifrån färdades vi på nätterna för att ta oss till Turkiet, berättar Ahmad på engelska.

Från Turkiet transporterades han vidare upp genom Europa. Den sista biten fick han bära ögonbindel.

– Jag vet inte hur jag kom till Sverige, säger han.

Men till Sverige kom han på något sätt. Och här hamnade han i den villa som i slutet av mars var Sveriges mest kända blivande flyktingboende: Vallentunas första hem för ensamkommande flyktingbarn.

Villan har reparerats i mer än tre månader sedan någon borrade ett hål i altandörren, tryckte in en vattenslang i öppningen och pumpade in litervis med vatten i huset. Hela golvet fick rivas upp och bottenplattan behövde månader för att torka. Arbetet beräknas ha kostat en halv miljon kronor, enligt företaget Vårljus som driver boendet.

– Det känns såklart bra att kunna öppna nu, att inte behöva vänta längre. På att bottenplattan ska torka till exempel, säger Kristina Malmberg, enhetschef för boendet.

Utöver vandaliseringen av huset fick boendet utstå hårt motstånd även från andra håll. En Facebookgrupp för de som var emot boendet fick snabbt hundratals medlemmar, och Sverigedemokraterna i Vallentuna har öppet tagit avstånd från flyktingmottagandet.

Men när de första ungdomarna hade flyttat in och de närmsta grannarna bjöds in till öppet hus i torsdags välkomnades tonåringarna med blommor av Anna Sigrid Pettersson och Börje Spångberg.

– Vi tyckte inte om den negativa uppmärksamhet och allt motstånd som var tidigare. Därför ville vi komma hit och skapa lite förstånd i stället, säger Anna Sigrid Pettersson.

Men bara en till granne dök upp för att hälsa på ungdomarna. Kristina Malmberg berättar dock att många andra Vallentunabor har hört av sig och varit intresserade av att hjälpa till på olika sätt.

– Folk har ringt och frågat om det finns jobb här eller om de kan hjälpa till på andra sätt. Bönder har erbjudit ungdomarna att komma ut till deras gårdar och se hur lantbruk går till i Sverige, berättar hon.

Att alla åtta ungdomarna kommer från Afghanistan är inte medvetet. Men heller inte oväntat, enligt Kristina Malmberg.

– Det speglar verkligheten, därifrån kommer flyktingarna just nu, säger hon.