Nu har Carina satt lås på sin brevlåda

Bedragarna använde Carinas namn och personuppgifter för att beställa kreditkort. Nu har hon och grannarna skaffat lådor med lås på. Identitetskapningar uppskattas ha kostat 2,4 miljarder kronor 2012.
Bedragarna använde Carinas namn och personuppgifter för att beställa kreditkort. Nu har hon och grannarna skaffat lådor med lås på. Identitetskapningar uppskattas ha kostat 2,4 miljarder kronor 2012.
Grödingebon Carina fick en dag ett kreditkort från ett bensinbolag i sin brevlåda.

Det visade sig att bedragare beställt flera kreditkort i hennes namn.

Drabbade blir ofta av med 50 000–60 000 kronor.

Kapade identiteter har blivit ett allt större problem över hela Sverige. Och hos polisen växer högarna av anmälningar.

– Den här brottsligheten tog fart rejält i fjol och i år ser det inte ut att bli bättre, säger Anders Olofsson, förundersökningsledare vid polisen.

Brottslingarna handlar och beställer varor eller abonnemang i någon annans namn, ofta med falsk eller stulen legitimation. Det kan också handla om att beställa kreditkort, bankkort och ta lån i andras namn. Förra året hanterade polisen i länet ungefär 20 000 anmälningar.

Grödingebon Carina trodde först att det var en fräck marknadsföringskampanj när ett kreditkort dök upp i brevlådan. Men några dagar senare kom grannen och berättade att någon använt sig av deras namn och personnummer. När Carina kontrollerade visade det sig att någon beställt tre olika kreditkort i hennes namn. Ett av dem hade kredit upp till 100 000 kronor.

– De måste ha varit här och plockat ut breven som informerar om att bolagen gjort en kreditupplysning också, säger hon.

Att bedragarna slagit till i lantliga Grödinge är ingen tillfällighet. Id-kaparna använder ofta postlådor som inte syns från bostäderna och som de kan vittja utan att bli upptäckta.

Det är också mycket möjligt att brottslingarna kommit över Carina och grannarnas personuppgifter just genom att stjäla deras post. De hade dock inte hunnit handla i Carinas namn. Men ofta lider ändå någon part ekonomisk skada då id-kapningar sker.

– I normalfallet blir den drabbade av med 50 000–60 000 kronor, säger Anders Olofsson vid polisen.

Det kan antingen vara den som får sin identitet stulen eller de som lämnat ut varor till bedragarna.

– Vi tycker att det görs för dåliga kontroller i Sverige. Många butiker är för slappa med att kolla legitimation. Många myndigheter är också dåliga. Det går exempelvis att sätta in målvakter i bolag via nätet utan att e-legitimera sig.

De som råkar ut för id-kapning oroar sig ofta för att nya fakturor ska komma och får lägga tid på att bevisa att de är oskyldiga.

– Det här är sådant jag bara läst om tidigare. Det känns jobbigt att någon kan mitt personnummer, men nu hoppas jag att det är över, säger Carina.

Vi tycker det görs för dåliga kontroller i Sverige.anders olofsson

Fakta

Skydda dig mot id-kapning

Sätt lås på brevlådan.

Släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.

Anmäl förlorade id-handlingar.

Tänk på säkerheten på dator och mobil. Använd virusskydd och öppna inte e-post och länkar som är okända för dig. Kontrollera antal recensioner och betyg när du laddar ner appar.

Använd inte samma lösenord till olika tjänster.

Källa: Polisen