Min lokala hjälte

Nu har de gjort sin sista dag på Milano

Göran Engström och Ingrid Bergman tackar för sig.
Göran Engström och Ingrid Bergman tackar för sig.
Under sina år på konditori Milano har de serverat mazariner, smörgåsar och tårtor till flera generationer söderortsbor.

Men nu lämnar Ingrid Bergman och hennes man Göran stafettpinnen vidare.

De snirkliga kaféstolarna och borden har hängt med sedan 50-talet, likaså den stora kafédisken. Till och med konditorikylen som tårtorna står i är original.

– Den låter lite, men det får man ta, säger Ingrid Bergman och skrattar.

På konditori Milano i närheten av Gullmarsplan har det mer eller mindre sett likadant ut sedan Ingrids mamma och pappa öppnade konditoriet 1959. Då var hon sju år.

– Det har varit ett sätt att leva. För mig finns inget annat.

Men nu har de långa dagarna och de slitiga arbetstiderna till slut tagit ut sin rätt. Förra veckan jobbade Ingrid Bergman och hennes man Göran Engström sin sista dag på Milano. Nu ska de ägna sig åt barn och barnbarn och kanske flytta ut i skärgården.

– Det är svårt att ha ett socialt liv när man går upp klockan fyra och inte är hemma förrän efter sex. Det ska bli skönt att få sova på morgonen, säger Göran.

Han är bagare och bakar allt som säljs i konditoriet. Ingrid Bergman är den som stått för den mesta kundkontakten.

– Det är många som har kommit hit med blommor, folk är så otroligt generösa. De är mycket känslor just nu, säger hon och torkar bort en tår.

Den som oroar sig för att konditoriet ska förändras kan dock vara lugn. Tina och Nettan Bachman, mor och dotter, är nya ägare och ska driva det vidare i samma anda.

Fakta

Nacka döpte det

År 1959 grundade Ingrid Bergmans föräldrar Åke och Barbro konditoriet.

När Åke Bergman i sitt tidigare jobb som bartender träffade fotbollsspelaren Lennart ”Nacka” Skoglund berättade han om planerna på att öppna konditori. ”Nacka” Skoglund, som spelade i italienska klubben Inter, föreslog då att det skulle heta Milano.