ANNONS

Nu har de vräkts från dagiset

Nu är förskolan tömd och ska saneras för att bli byggfutt när det byggs nya bostäder i Rosenlundsparken.
Nu är förskolan tömd och ska saneras för att bli byggfutt när det byggs nya bostäder i Rosenlundsparken.
De hemlösa personer som ockuperade en förskolelokal i Rosenlundsparken vräktes i morse.

Nu har väktare installerat larm i byggnaden och vart de hemlösa har tagit vägen är det ingen som vet.
ANNONS

Det var i morse vid niotiden som kronofogde och polis såg till att ett tiotal hemlösa som under några veckors tid flyttat i den nedlagda förskolan Ask och Embla i Rosenlundsparken gav sig iväg därifrån. Byggnaden ska rivas inför det kommande bostadsbygget. Innan dess ska den användas av byggledningen.

Några timmar senare fanns bara ett vaktbolag på plats för att installera larm. Vart de hemlösa tagit vägen vet varken de eller Jenny Swärd, chef på socialförvaltningens enhet för hemlösa.

– Jag var själv där i morse. Vi uppmanade dem att följa med oss till enheten för hemlösa eller att komma senare för att få en plats för natten. Hittills har ingen av dem gjort det. Jag har svårt att spekulera i varför de inte kommit. Men de har på sig till klockan fyra.

Är en säng för natten det ni kan erbjuda?

– Det vi gör först är att utreda tillhörigheten och sedan får de vända sig till den stadsdel de tillhör. Nu sa vi att vi skulle kunna göra ett undantag och ordna ett boende för kvällen. Men vi jobbar inte med att folk ska bo på härbärgen utan att kunna erbjuda andra alternativ.

Vad innebär det?

– Det finns en mängd olika boendeformer. Vi har ett lågtröskelboende i Västberga och flera andra alternativ om man är drogfri. Vi brukar inte gå ut med det, men vi har både träningslägenheter och försökslägenheter. Däremot undviker vi gärna härbärgen, för det är oftast inte en bra miljö. Det leder inte folk vidare. De finns för att man ska slippa sova ute. Men så fort det går försöker vi alltid att ordna något annat.

Måste man vara drogfri?

– Nej, till exempel Bostad Först kräver inte det. Och i Västberga har vi ett lågtröskelboende som inte heller kräver det. På min enhet har vi ansvar för tak över huvudet-garantin även på kvällarna. Så ringer man klockan nio så ordnar vi det ändå.

ANNONS

Vad innebär den garantin?

– Att man inte behöver sova ute. Vi erbjuder nattlogi året runt.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.