Min lokala hjälte

Nu har det blivit inne att sitta ute

Kafé Voltaires uteservering har inte öppnat ännu men lite längre fram i vår är det dags.
Kafé Voltaires uteservering har inte öppnat ännu men lite längre fram i vår är det dags.
På söndag är det åter dags för kaféägare och krögare att ställa fram stolar och fälla upp parasoller runt om i landet.

Inte minst i Stockholms stad – där har antalet uteserveringar fördubblats på tio år.

Farsta torg badar i solgass när Lokaltidningen Mitt i hälsar på under torsdagseftermiddagen. Det är fjorton grader varmt och på varenda parkbänk och fontänkant sitter folk med uppåtvända ansikten och kisar.

Nästan alla vi talar med vill ha fler uteserveringar i Farsta, men en person är tveksam.

– Vad som händer när det finns uteserveringar här är att folk sätter sig ner fast de inte handlar något. Ibland börjar de äta på en grillkyckling de har köpt på Konsum i stället, säger mannen som rör sig i centrum dagligen.

Att det kan vara ett problem med obehöriga personer på uteserveringen håller Linnea Andersson på Kafé Voltaire med om, men fördelarna överväger ändå och i vår åker utemöblerna fram för andra året.

– Vi kommer att ha en liten servering i en smal rad längs med kaféet. En vacker dag är det alltid platserna utomhus som blir fulla först och jag tror absolut att det drar mer folk hit. Fast det är förstås synd att vi inte har sol här dagtid, säger hon.

Antalet uteserveringar i Stockholm har fördubblats sedan år 2000. Då fanns det cirka 780 uteserveringar. Förra säsongen hade de ökat till 1 500. Och ökningen har inte bara skett i innerstaden.

– Generellt sett ökar de i hela kommunen, även i ytterområdena. I just Farsta stadsdel är ökningen dock marginell, det är främst i Farsta centrum de har blivit fler, säger Ninni Smedberg på trafikkontoret.

I mitten av mars hade 900 restauranger ansökt om tillstånd för sommarhalvåret hos trafikkontoret, därtill finns det förstås verksamheter som redan har tillstånd sedan tidigare, restauranger söker ofta för tre år i taget. Dessutomväntar många ställen med att lämna in sin ansökan till längre fram på våren eller sommaren.

I hela Farsta stadsdel har i dag nio restauranger och caféer uteservering och en tionde har ansökt men ännu inte fått tillstånd. Ett avslag beror oftast på trafiksituationen och framkomligheten.

– Man ska ha ett staket runt om serveringen, fast det är det många som inte följer det. Det är dels för att man ska hålla sig på sin avgränsade yta, dels för att underlätta för exempelvis synskadade, säger Ninni Smedberg.

Fakta

Behövs det fler uteserveringar i Farsta?

Cecilia Eriksson, Farsta centrum:

”Ja, det tycker jag. Man borde ta bort fontänerna mitt på Farsta torg eftersom det ändå bara samlas skräp i dem och ha en servering där i stället.”
Lina Elkawaret, Farsta:

”Självklart! Jag vistas mycket i Farsta centrum, men på sommaren när det är fint väder saknas det ett riktigt bra café.”
Mathias Öhman, Tallkrogen:

”Ja, det är ju alltid trevligt på sommaren - det får gärna bli fler uteserveringar i Tallkrogen.”
Kristoffer Sjödin, Rågsved:

”Ja, i dag åker jag hellre in till Medborgarplatsen. Jag vill ha ett ungdomligt ställe i Farsta och en stor servering, tio bord tycker jag är för lite.”