ANNONS

Nu har ett andra flyktingboende öppnat

Rodrigo Estrada
Rodrigo Estrada
Många frivilligorganisationer vill hjälpa de ensamkommande flyktingbarnen som kommer till Bromma. Bilden är från september när det första asylboendet öppnade i Blackeberg.
Många frivilligorganisationer vill hjälpa de ensamkommande flyktingbarnen som kommer till Bromma. Bilden är från september när det första asylboendet öppnade i Blackeberg.
Kommunens arbete med att ta emot ensamkommande asylsökande flyktingbarn fortsätter. Nu har det andra boendet i Bromma öppnat.
ANNONS

Det är första boendet för ensamkommande flyktingbarn i Bromma öppnade den 15 september. Det ligger i Blackeberg och har plats för 20 ungdomar. Nu har kommunen hittat ytterligare en lokal i Bromma som passar för ett boende för asylsökande ungdomar. Den ligger också i Blackeberg och öppnade i början av november.

– Utmaningen vid uppstart är att trygga situationen för ungdomarna så att de får en bra start. Vi sätter igång direkt för att ge dem en struktur, säger Rodrigo Estrada, biträdande enhetschef på socialförvaltningen i Stockholm.

Det är mycket som ska falla på plats med skolgång och andra rutiner.

– Vi som jobbar med det här är erfarna, alla ungdomar får en kontaktperson, säger Rodrigo Estrada.

Jus nu bor nio ungdomar på det andra boendet i Blackeberg. De flesta är pojkar men det är även några flickor. Alla är mellan 14 och 17 år. Under veckan kommer det nya boendet i Blackeberg att fyllas på med fler ungdomar och på till helgen räknar socialförvaltningen med att det kommer att vara fullt där också.

– Yngre ensamkommande barn placeras i princip alltid i familjehem, berättar Rodrigo Estrada.

Eftersom flyktingströmmen varit så stor hösten 2015 har kommunen fått jobba ”kopiöst” för att hitta lokaler och personal till nya asylboenden för ensamkommande barn, säger Rodrigo Estrada. Ungdomar över 18 år och familjer med barn är det Migrationsverket som ansvarar för.

Ungdomarna bor bara på boendena i Blackeberg så länge de söker asyl. Om de får permanent uppehållstillstånd får de flytta vidare till ett så kallat PUT-boende någonstans i Sverige.

Intresset för att hjälpa flyktingar är fortfarande stort bland frivilliga och ideella organisationer i Bromma, berättar Rodrigo Estrada.

ANNONS

– De erbjuder hjälp med läxläsning och fritidsaktiveter.

Men socialförvaltningen är ännu inte redo för storskaliga samarbeten.

– Våra verksamheter måste sätta sig och vi måste hitta rätt samarbetsytor. Vi måste ha i åtanke att det är minderåriga som vi har ansvar för. Frivilliga krafter och föreningslivet visar förståelse och finns där i bakgrunden och väntar in oss, säger han.

De flesta flyktingbarnen kommer från Afghanistan, Somalia och Eritrea och kan vara traumatiserade på olika sätt. I regel har de bara varit några dagar i Sverige när de kommer till ett boende.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.