Nu har ficktjuvarna julafton varje dag

Fickstölderna ökar i innerstan. Och mer än hälften av stölderna sker på gatorna kring Centralen.

Men tyvärr är det först nu som den verkliga högtiden för tjuvarna börjar.

I trånga miljöer med stressade stockholmare. Det är där ficktjuvarna trivs allra bäst och julshopparna är lätta mål.

– Julhandeln är högsäsong för fickstölder. I december ökar stölderna med omkring 20–30 procent jämfört med en vanlig månad, säger Peter Enell vid ­citypolisens stöldgrupp.

På Norrmalm har antalet fickstölder överlag ökat kraftigt de senaste åren. I fjol anmäldes 6 516 fickstölder i stadsdelen. Något som kan jämföras med 2 817 anmälningar år 2008.

Hittills i år landar siffran på 5 973 stycken – vilket innebär i snitt 18 anmälningar om dagen. Och då är alltså inte tjuvarnas favoritmånad inräknad.

– Det är som värst mitt i city på de stora gångstråken, på Drottninggatan och området kring Sergels torg och Centralen, säger Peter Enell.

Även utanför själva citykärnan ökar fickstölderna när det lackar mot jul. Kring Odenplan och på Sveavägen rör sig många ficktjuvar.

– Stölderna ökar nu. Överallt där det är mycket folk, särskilt i köer och även på bussar och i tunnelbanan, säger Margareta Wilson vid Vasa närpolis.

Främst är det mobiler som tjuvarna är efter.

Fickstölderna minskade något under hösten när restaurangerna stängde sina uteserveringar, men de fortsatte ändå att ligga på rekordnivå.

För att stoppa tjuvarna i julruschen ska polisen nu ut och varna stockholmarna.

– Vi ska gå ut med en informationskampanj med start i början av december och ha volontärer som står på gatorna och informerar, säger Peter Enell.

Varför är just december den värsta månaden?

– Det är trångt, vi klär oss i tjocka kläder som gör att vi inte känner beröring lika bra. Och vi exponerar plånboken gång på gång i julhandeln, då vet tjuven exakt var du har den, säger Peter Enell.

Sker stölderna främst på gator eller inne i gallerior?

– Både och. På dagtid är det mer inne i butiker medan det är mer vid bankomater och utanför krogen på kvällarna.

Peter Enell berättar att tjuvarnas metod ofta är att skapa trängsel i trängseln, till exempel genom att en person stoppar upp en ingång till en butik.

– Tjuven låtsas tappa något och kumpanen går på dig bakifrån och på en sekund är något borta!

Polisens tips för att slippa bli bestulen är enkla: Ha uppsikt över dina värde- saker och lägg alltid mobil och plånbok i innerfickan.

Fakta

Fickstölder på Norrmalm