Nu har Ingela tagit hem sitt porträtt

Porträttet av Ingela Gardner av konstnären Anna Toresdotter.
Porträttet av Ingela Gardner av konstnären Anna Toresdotter.
Efter sex månader har Ingela Gardner (M) hämtat porträttet hon lät måla av sig själv. Det skedde först efter att Mitt i begärt att få se tavlan.

– Det är själva fasen att det ska ta sex månader. Det här visar att det är viktigt att faktiskt granska den här Alliansen, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S).

Det var förra tisdagen som hon fick för sig för att ta reda på vad som hänt med porträttet av tidigare kommunalrådet Ingela Gardner (M).

Då var beskedet från ekonomichefen först att porträttet inte hämtats trots att beslutet att hon skulle få köpa det fattades redan för sex månader sedan. Kort därefter blev beskedet ”förvaltningen förväntar sig att avhämtningen sker inom kort”.

Oljemålningen, som föreställer Ingela Gardner mot en blå himmel prydd med kommunens vapen, beställde hon själv våren 2010, för kommunens pengar och utan nämndbeslut.

I vintras blev tavlan åter aktuell när SVT:s ”Uppdrag Granskning” gjorde ett nedslag i Österåkers affärer. Innan programmet hann sändas förklarade Ingela Gardner att hon tänkte köpa tavlan för samma pris som kommunen fått betala – 31 250 kronor, något kommunstyrelsen också fattade beslut om 15 december.

Men sedan har inget hänt, förrän nu. När Lokaltidningen Mitt i onsdags bad att få se porträttet välkomnades vi först av kanslichefen Peter Freme. Två timmar senare ringer han upp och upplyser om att porträttet inte längre finns kvar.

– Porträttet är avhämtat. Det var en timme sedan. Nu händer det väl inte så mycket. Ingela Gardner får en faktura, säger han.

Ingela Gardner säger att hon inte hört något om mediaintresse när hon haft kontakt med tjänstemännen om tavlan. Att hon hämtat den först nu beror helt enkelt på att hon inte är så ofta i kommunhuset sedan hon tog time out från uppdraget som fullmäktiges ordförande.

Var ska ni ha tavlan?

– Det har jag inte bestämt. Vi har rätt mycket tavlor redan och har inte så mycket plats.