Nu har kalvarna fått namn

Vilgot Forssman och Avana Santana Pettersson fick äran att namnge higland cattle-kalvarna på Väsby gård.
Vilgot Forssman och Avana Santana Pettersson fick äran att namnge higland cattle-kalvarna på Väsby gård.
Över 100 namn kom in i Lokaltidningen Mitt i:s namntävling och nu har highland cattle-kalvarna fått sina namn. Coolbjörn och Chika blev det.

Många ville namnge kalvarna på Väsby gård. Vinnare blev till sist 6-åriga Avana Santana Pettersson och 10-åriga Vilgot Forssman. Avanas förslag Chika blev namnet på kvigkalven.

– Det såg ut som att hon var lite nyfiken. Hon är så rufsig och fin och det såg ut som att hon ville kika på oss, säger hon.

Hennes mormor Adina Pettersson berättar att Chika betyder flicka i Brasilien, vilket de tyckte var passande på en kvigkalv.

– Det är kul att vi har en skottländsk ras i en svensk hage med ett brasilianskt namn, säger ­Rikard Dahlén, naturvårdschef på Sollentuna kommun.

Han var mycket nöjd med de två vinnande namnen. Tjurkalven fick ett moderniserat vikinganamn, vilket naturvårdschefen tyckte var mycket fyndigt.

– Jag sökte på gamla vikinganamn och hittade Kålbjörn. Jag tog det och bytte ut k:et mot ett c och lade till två o i stället för å. Han är cool och ser ut som en söt nallebjörn, säger Vilgot Forssman.

Kvigan föddes den 21 mars, tjuren den 7 april och den 28 april fick de sina namn. Men kossorna gillade inte att låna ut sina kalvar under namngivningen utan brölade högt i hagen intill medan Coolbjörn och Chika fotades tillsammans med vinnarna.

Avana Santana Pettersson och Vilgot Forssman är flitiga besökare av Väsby gård och båda två blev otroligt glada när de fick veta att de hade vunnit namnginingstävlingen.

– Vi skickade in så sent men har pratat om det så länge. Det är ett modernt vikinganamn. Vi funderade på massor av olika namn innan vi kom fram till Coolbjörn och Vilgot blev verkligen jätteglad när namnet vann, säger hans mamma Marita Forssman.

Eftersom Avana Santana Pettersson älskar att vara på landet tar hennes mormor med henne till gården varje helg.

– Hon blev så glad att hon jublade när hon vann. Hon var nog mest glad över att få bidra med ett namn eftersom hon känner att hon känner de här djuren, säger Adina Pettersson.

Fakta

Många bra förslag kom in

Här är ett axplock av namnförslag som trillade in i Mitt i:

Ciko och Carmen

Cello och Celina

Cecilia och Cornelis

Coretta och Cleo

Cilla och Chilli

Ceasar och Cleopatra

Charlie och Charlotta

Castor och Cassiopeja

Chuck Norris och Celine Dion

Celsius och Celina

Criss och Cross

Calvin och Calva