Nu har kommunen kastat ut familjen

Så kom dagen som Ola, 4, och hans sjukskrivna mamma har fruktat.

Nu kastas de ut ur lägenheten de hyrt av Täby kommun.

Vart de ska ta vägen vet de inte.

I januari kunde Mitt i Täby berätta om 4-åriga Ola, som egentligen heter något annat. Han bodde då i en av kommunens så kallade träningslägenheter tillsammans med sin mamma som är sjukskriven på grund av en bindvävssjukdom.

Sjukdomen ger kronisk smärta och nedsatt fysisk förmåga.

– Jag har väldigt små chanser att hitta en egen bostad. Ingen hyr ut till en som är sjukskriven och har försörjningsstöd som enda inkomst, säger mamman.

Hon hade då fått ett ovälkommet besked. Täby kommun hade meddelat att de inte tänkte hjälpa henne och Ola med bostad längre. In i det sista hoppades hon dock att kommunen skulle mjukna. Så blev det inte.

– Vi delar säng hos min mamma nu. Jag har tur som kan bo där men förstår inte hur de kan slänga ut ett litet barn från sin bostad.

Hon berättar att hon försöker få sonen att se det som något roligt att de bor hemma hos mormor nu. Men det hjälper inte.

– Han frågar när vi ska flytta hem igen och jag har inget bra svar på det.

Täby kommun har 241 lägenheter för social förtur och av dessa är 48 träningsslägenheter. Tidsgränsen att få bo där är fyra år. Mitt i har flera gånger rapporterat om barnfamiljer som tvingas lämna dessa bostäder. Svaret från socialnändens ordförande Thomas Nilsonne (M), blir alltid ungefär detsamma. Enligt honom är Socialtjänsten inte någon bostadsförmedling. De som flyttar in i träningslägenheterna vet att det är tidsbegränsat men ska få hjälp om de behöver det, uppger han.