– Kollekten är inte enbart en pengainsamling utan en del av gudstjänstens liturgi. När en sitter på en gudstjänst och viftar lite pliktskyldigt med telefonen för att markera att en swishat kollekten medan håven passerar så tappas en viktig del av församlingens gemensamma gudstjänstordning, säger Erik Ringheim, präst i Sollentuna församling.
Han tar emot i Turebergskyrkan och visar hur polletterna ser ut.
"Allt sedan tidernas begynnelse har människan offrat till Gud. Från början var det djuroffer medan vi i vår tid offrar böner, sånger, altarblommor och inte minst kollekten", säger Erik Ringheim.
Tomas Stark
– Här är de gröna. Vi har olika färger i våra fyra kyrkor, och olika QR-koder, eftersom kyrkorna kan ha olika ändamål med sina insamlingar.
Valfri summa
Så nu kan alla som deltar i gudstjänsten lägga något i kollekthåven om de vill.
– Ja, detta gör att både den som väljer att ge kontanter och den som ger digitalt kan låta sin gåva bli framburen till altaret. Och den som swishar väljer summan själv. Stor, liten eller ingen – oavsett om man har möjlighet ge kan man stoppa ner polletten i håven. Det känns jämlikt och bra, säger Erik Ringheim.
Via QR-koden swishas valfri summa till kollekten.
Tomas Stark
Idé från Uppsala
Idén till Swishpolletterna kommer ursprungligen från kyrkvärdarna i Uppsala som liksom Sollentuna församling upplevde att gåvan blev osynlig när den var kontantfri och kollekthåven förblev tom.
Uppsala var först, men nu har swishpolletten trillat ner i Sollentuna också. "Kollekthåven är sydd av en av våra församlingsmedlemmar", berättar Erik Ringheim.
Tomas Stark
– Efter att jag såg polletterna för första gången i Uppsala domkyrka i höstas, presenterade jag den för kollegerna som höll med om att det kunde vara en möjlighet även för oss. Det digitala är en omställning i hur kollekten tas upp men det ger också möjligheter, säger Erik Ringheim.
Det är ännu ganska nytt, men hur har det funkat hittills tycker du?
– Vi ska utvärdera i maj, så jag vet inte ännu. Det tar ofta ett tag innan man får fart på det när man inför ett hjälpmedel. Och kyrkan kan vara lite trögrörlig, vilket är helt i sin ordning.