Nu har sista ölen serverats

Curres Corner som Pub Bollmora hette tidigare, fick sitt namn efter den man som under tiotals år drev en kiosk och gatukök ungefär på samma plats.
Curres Corner som Pub Bollmora hette tidigare, fick sitt namn efter den man som under tiotals år drev en kiosk och gatukök ungefär på samma plats.
Den sista juli serverades den sista ölen på Pub Bollmora, eller Curres Corner. Nu väntar rivning. Tyresö bostäder ska bygga lägenheter vid korsningen.

– Curres Corner var mitt hjärta. Men kärleken försvann de sista åren, säger André Hamzo som byggde och drev krogen i tio år.

Pub Bollmora, eller Curres Corner som de flesta fortfarande kallar den älskade och föraktade kvarterskrogen ska rivas – förmodligen redan under hösten, men senast kommande vår. Anledningen är att Tyresö bostäder planerar att bygga hyresrätter där.

Enligt Lars-Erik Norrman, polis i Tyresö i 25 år, kommer Curres Corner att saknas av stamgästerna.

– Det var ett lite billigare alternativ och en samlingspunkt. Nu finns det inget motsvarande ställe, säger han.

Historien med Curres Corner började med att en man vid namn Curt Gustavson 1965 startade en kiosk nära den plats där puben finns i dag. Curt blev snart en välkänd profil i området och lite senare byggde han om kiosken till ett större gatukök.

– Det var ett sådant där ställe där man kunde köpa mosbrickor och hamburgare, minns Lars-Erik Norrman.

Förvandlingen från gatukök till krog skedde i slutet av 1990-talet då André Hamzo tog över driften av gatuköket. Hamzo fick kommunens tillstånd att i stället bygga en restaurang och tre dagar före julafton år 2000 invigdes Bollmorabornas nya hak.

För att hitta ett bra namn till krogen utlyste Hamzo en tävling.

– Jag fick in 750 samtal och nästan alla ville att namnet Curre skulle finnas med. Många äldre Tyresöbor har ju minnen från hur de hängt vid kiosken, berättar han.

Under de kommande tio åren blev det mycket skriverier om Curres Corner. André Hamzo anklagades för svartbygge – något han själv menar enbart handlade om att hans terrass blev något för stor.

2004 eldhärjades hela krogen. En fortfarande okänd gärningsman tände eld på möbler som Hamzo ställt utanför.

De tre sista åren blev struliga, tycker Hamzo.

– Jag kunde inte ta hand om alla som ville vara där och det blev mycket klagomål. Jag försökte förklara för dem på kommunen att det behövdes fler krogar i Tyresö, men de ville inte lyssna, säger han. Till slut var det många Tyresöbor som åkte in till Södermalm i stället för att festa.

När Burhan Tuncer tog över krogen 2010 fick den byta namn till Pub Bollmora – allt för att tvätta bort det dåliga ryktet.

– Det blev lugnare. Men namnet har varit omöjligt att ändra, särskilt som inredningen varit den samma. Jag säger till och med själv Curres Corner, säger han.

Fakta

Curres Corner i korthet

Tre dagar före julafton år 2000 var Curres Corner färdigbyggt.

Våren 2002 anklagades ägaren, André Hamzo för svartbygge.

2004 eldhärjades Curres Corner och huset byggdes upp på nytt – fast större.

2005 sålde Tyresö kommun Curres Corner-tomten till André Hamzo för nära 1,5 miljoner kronor.

2008 köpte kommunala Tyresö bostäder tillbaka fastigheten för sex miljoner kronor för att kunna bygga bostäder där.

2010 tog Burhan Tunker över driften av Curres Corner och bytte namn till Pub Bollmora.

Den 31 juli 2013 stängdes Pub Bollmora/Curres Corner för gott.