Nu har det blivit lättare för tjejer att få tag i mensskydd på skolor i Täby. Detta i form av boxar som placerats på bland annat Åva gymnasium och Skarpängsskolan.

– Det har varit uppskattat av eleverna, säger skolsköterskan Johanna Klingstedt från Skarpängsskolan.

Tidigare har elever på Skarpängsskolan kunnat hämta ut bindor hos skolsköterskan men tamponger har eleverna bara kunnat köpa i kafeterian.

Mensen kan komma spontant

Hon ser nu att just tampongerna är mest populära i automaten.

– Det har varit en efterfrågan på tamponger tidigare, så det är bra att det nu finns gratis, säger hon.

Johanna Klingstedt menar också att det är bra då högstadiet är den tiden då många får mens för första gången och att den kan komma spontant.

– Den dagen den kommer så är det bra att den finns här och att den är tillgänglig för alla, säger Johanna Klingstedt.

Fler ungdomsverksamheter som omfattas av projektet i Täby och som fått boxarna är Stepz Dansskola och Täby Slalomklubb.

Ska finnas på alla toaletter

Bakom automaten står företaget RedLocker som startades som en ett UF företag. De vill att mensskydd ska vara lika naturligt som toalettpappret.

De tycker mensskydden ska vara en självklarhet på alla skolors toaletter dels då det är en kostnadsfråga för eleverna men de säger även att det är jämställdhetsfråga att både killar och tjejer ser mensskydden på toaletterna.

– Man normaliserar det genom att placera det i den miljön den hör hemma- på toaletten, istället för att man ska lägga papper i trosan och smyga till skolsköterskan, säger Liza Eriksson, grundare och VD på RedLocker.

De vill nu se att fler kommuner ska vilja bekosta gratis mensskydd vid toaletterna.

– Det är en förutsättning för att unga tjejer ska kunna vara kvar på skolan utan att behöva gå hem eller gå till en butik, säger hon.

Föreningar får också automater

Fler ungdomsverksamheter som omfattas av projektet i Täby och som fått boxarna är Stepz Dansskola och Täby Slalomklubb.

Det är Täbyföretaget Teledyne FLÅR som installerar mensskyddsautomater och som bekostar dem i tre år, efter det kan kommunen stå för påfyllning av tamponger och bindor.

– Det är tack vare företagen som går in finansierar som de nu finns, men vi hoppas fler kommuner ska vilja bekosta det, säger Liza Eriksson.