ANNONS

Nu hårdbevakas de som kör fulla

Polisen tar nu till nya metoder för att stoppa dem som gång på gång kör påverkade. De 85 värsta trafiksyndarna punktmarkeras – sju av dem bor i Sundbyberg.
ANNONS

Sedan en tid arbetar polisen med att kartlägga återfallsförbrytare i trafiken. Modellen kallas Invit, insats mot vaneförbrytare i trafiken. I dag har Västerortspolisen, där Sundbybergs närpolis ingår, 85 personer i sitt register av vilka sju bor i Sundbyberg.

En del kriterier måste vara uppfyllda för att en person ska hamna i registret. Det kan vara att polisen fått in konkreta och trovärdiga tips. Det kan också vara personer som gripits eller dömts för exempelvis rattfylleri eller olovlig körning.

– Det känns som att vi har fått bättre koll på vilka som är vaneförbrytare i vårt område, säger inspektören Caroline Persson vid Sundbybergs närpolis.

Arbetet enligt modellen startades i citys polismästardistrikt i januari 2009 och i höstas blev Sundbybergs närpolis en del av den.

Poliser i yttre tjänst får veta var trafiksyndarna bor och var de brukar befinna sig. När det finns tid åker polisen runt i dessa områden.

– När vi cirkulerar runt lite extra kring dessa adresser så tycker säkert en del att det är bra att vi syns. På så sätt kan det bli ett förebyggande arbete, säger Sofia Tenn, inspektör vid Sundbybergs närpolis.

Vid närpolisen är man positiv till arbetsmetoden och anser att det finns resurser för den.

– Det krävs att vi har tid att åka ut till särskilda adresser. Ibland får vi mer akuta saker att ta itu med. När man är polis spelar det ingen roll hur man planerar. Dagen blir aldrig som man har tänkt sig, säger Caroline Persson.

Polisen kan berätta för kartlagda individer att de är satta under övervakning och enligt Caroline Persson händer det att de är positiva till det.

ANNONS

Johan Kust är länskoordinator för insatsen och var med och startade den för två år sedan.

– Vi märkte att det saknades ett kontinuerligt sätt att arbeta med tips om rattfyllerister. Ofta stoppades tipsen in i någon pärm. Sannolikheten att någon var på rätt plats vid rätt tillfälle var liten, säger han.

Johan Kust delar in de kartlagda i tre kategorier. En kategori är alkohol- eller drogmissbrukare, en annan är grovt kriminella. I den sistnämnda gruppen återfinns personer som begår till exempel rån- och narkotikabrott och samtidigt vanemässigt kör bil påverkade. I den tredje kategorin finns sådana som lever ett till synes normalt liv.

– De skiljer bara ut sig genom att de har alkohol- eller drogproblem. De kan ha vanliga jobb men har passerat spärrar när de gäller att köra påverkade.

Polisen samarbetar med landstinget om att erbjuda vård till dem som gripits eller dömts för rattfylleri. Målet är att en ertappad rattfyllerist ska bli erbjuden vård inom ett dygn. Vanligtvis krävs det att en person ska ha ertappats två, tre gånger innan han eller hon säger ja till rehabilitering. Enligt polisen har många kartlagda ändrat sitt beteende.

– En del har börjat cykla eller åka kollektivt. Man vågar inte ta risken längre, säger Johan Kust.

Om en vaneförbrytare inte ertappas rattonykter på ett år faller han eller hon ur registret.

Att 85 personer finns kartlagda i västerort är en hög siffra, anser Caroline Persson och Sofia Tenn. Samtidigt tror de att det finns många fler utanför statistiken.

– Vi är tacksamma om vi får in tips om folk som kör med alkohol eller droger i kroppen. Det finns säkert fler än dem vi känner till, säger Sofia Tenn.

Caroline Persson, närpolis i Sundbyberg, tror att den nya arbetsmetoden kan fånga upp rattfyllerister som man inte känner till i dag .

Fakta

Notoriska trafikbrottslingar

Man, 30 år, från Sundbyberg: Hans körkort är återkallat, och han förekommer i åtta avsnitt i belastningsregistret. Dömd för bland annat olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.

Kvinna, 54, år från Sundbyberg: Hon förekommer i 37 avsnitt i belastningsregistret. Dömd för bland annat rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.