Nu jagas vildsvin med pannlampa

Jakten på vildsvin trappas upp.

Senaste vapnet – pannlampa.

– Sen får vi utreda om det är ett bra sätt, säger viltvårdare Sven Andersson.

Hittills har sju vildsvin skjutits i Järfälla. Men de vilda grisarna är svårjagade.

– Vildsvin är svårt att jaga eftersom de är aktiva på natten, säger Mikael Fransson, handläggare på enheten för tillstånd på länsstyrelsen.

Vildsvinen som befinner sig i Järfälla, är enligt viltvårdarna på ständig vandring. På sin väg mellan Hässelby och Upplands-Bro passerar de bland annat genom Järfälla. Nu tar viltvårdare i Järfälla till ett nytt knep för att få bukt med de nattaktiva svinen: Bärbar belysning.

Normalt får belysning utnyttjas vid jakt endast om belysningen satts upp av andra skäl än för viltjakt, som vid väg- eller byggnadsarbete. Men länsstyrelsen kan bevilja undantag.

– Grunden för att få tillstånd är att man har problem, att vildsvin ger sig på grödor och bökar upp marker, säger Mikael Fransson, handläggare på enheten för tillstånd på länsstyrelsen.

Den viltvårdare i Järfälla som nu fått tillstånd att använda bärbar belysning, får tillstånd att skjuta högst tio vildsvin.

Jakten får bedrivas endast på och intill grödor och betesvallar, griftegårdar, golfbanor, där vildsvinen gör skada. Dock inte på foderplatser.

Avskjutningen ska i första hand inriktas på årsgamla grisar.

I Järfälla har hittills ingen viltvårdare haft tillstånd att använda belysning vid vildsvinsjakt. Ansökan görs individuellt och den här jägaren blir den första som ska pröva jaktmetoden i Järfälla.

– Det är bra att någon av viltvårdarna i Järfälla har tillståndet, som är begränsat till ett år i taget. Sen får vi utreda om det är ett bra sätt, säger Sven Andersson, viltvårdare i Järfälla kommun.

I Järfälla bedömer Sven Andersson att det i dag finns ett 20-tal vildsvin, då främst i Görvälnområdet.

Efter den här vintern, räknar länsstyrelsen med att vildsvinsstammen troligen ökar igen.

Fakta

Året runt-jakt

Vildsvin utom sugga får jagas mellan 16 april och 15 februari.

Årsunge av vildsvin får jagas året runt, dygnet runt.

Källa: Länsstyrelsen