ANNONS

Nu kan alla rycka ut och ge elchock

Martin Söderberg visar hjärtstartaren i Söderledstunneln. Här med Angelika Medgyes, Frank Shaughnessy och Pia Larch.
Martin Söderberg visar hjärtstartaren i Söderledstunneln. Här med Angelika Medgyes, Frank Shaughnessy och Pia Larch.
Antalet hjärtstartare i söder­ort blir allt fler. I dag finns de på cirka 25 platser – bland annat på byggarbetsplatsen i Söderledstunneln.

– Det ger trygghet, säger Louise Johansson som jobbar i tunneln.
ANNONS

Skyddskläder, arbetsskor och hjälm är obligatorisk säkerhetsutrustning för arbetarna nere i Söderledstunneln. Men det kommer man inte långt med om man drabbas av plötsligt hjärtstopp.

– För att få i gång ett hjärta som har stannat krävs en strömstöt. Hjärt- och lungräddning köper bara tid i väntan på det, säger Martin Söderberg på Årstaföretaget Livrädd.se.

Han har tidigare arbetat som både brandman och ambulansförare. Den här dagen besöker han Söderledstunneln för att leverera en hjärtstartare, eller defibrillator som den också kallas, sedan den tidigare blivit stulen.

Louise Johansson är praktikant och jobbar med renoveringen av tunneln. Liksom alla andra som jobbar här har hon fått utbildning i första hjälpen och information om att hjärtstartaren finns.

– Jag kanske inte själv ligger i riskgruppen för hjärtstopp, men jag riskerar att få se hur någon annan drabbas av det. Det ger en trygghet att veta att det finns en hjärtstartare här, säger hon.

Sedan hon gick utbildningen har hon också blivit mer uppmärksam på var det finns hjärtstartare.

– Det finns till exempel en vid T-centralen, det hade jag inte lagt märke till tidigare.

På alla anslagstavlor längs tunneln sitter en grön lapp med ett vitt hjärta med en blixt igenom samt ett vitt kors, vilket är den internationella symbolen för hjärtstartare. När maskinen sätts på kommer en enkel grafik upp och en röst uppmanar: ”anslut elektroder”.

– Vem som helst kan använda den, den ger automatiska instruktioner, säger Martin Söderberg.

ANNONS

I söderort finns hjärtstartare på omkring 25 platser. På webbplatsen eniro.se kan man hitta den närmaste registrerade genom att klicka på ”kartor” och välja ”hjärtstartare”.

Men en rundringning till de företag och anläggningar i söderort som finns med visar att ingen av dem hittills har använt sin hjärtstartare.

På sikt hoppas Martin Söderberg att det ska bli lika naturligt att ha en hjärtstartare på exempelvis arbetsplatsen som det i dag är att ha brandsläckare.

– Varje år dör omkring 100 svenskar på grund av bränder. När det gäller plötsligt hjärtstopp drabbas 10 000 och det är bara runt 400 som överlever, säger han.

Fakta

Ingen i Skarpnäck

Av söderorts cirka 25 registrerade hjärtstartare finns ingen i Skarpnäcks stadsdelsområde. ”Stadsdelarna skiljer sig mycket åt, i Skarpnäck finns inte någon stor centrumanläggning och inga större företag”, säger Margareta Östrand, tf stadsdelsdirektör.

Stadsdelsförvaltningen har bestämt att före årsskiftet ska en finnas på plats i receptionen på Björkhagsplan 6.

Idag finns de närmaste registrerade hjärtstartarna vid exempelvis Sats Globen och i Farsta centrum.