ANNONS

Nu kan Bromma kyrka byggas ut

Arkitekternas förslag på tillbyggnad av Bromma kyrka. I den nya delen kommer det att finnas en plats där man kan tända ljus och sitta ner i förbön.
Arkitekternas förslag på tillbyggnad av Bromma kyrka. I den nya delen kommer det att finnas en plats där man kan tända ljus och sitta ner i förbön.
År 2018 fyller Bromma kyrka 850 år. Kanske kommer jubileet att firas med en helt ny tillbyggnad.

– Blir det här verklighet kommer det att bli så bra, säger Torbjörn Gustavsson, kyrkoherde i Bromma kyrka.
ANNONS

Många församlingsbor saknar att kunna tända ljus i Bromma kyrka. Anledningen till att det inte går är kyrkans äldre inredning, som är känslig för både smuts och brandrök. Dessutom saknas ett avskilt rum där den som vill kan sitta ner i förbön och eftertanke, till exempel innan en begravning. Det saknas också en riktig hiss till kryptan där kyrkans enda handikapptoalett finns.

Alltihop har gjort att Bromma församling har börjat fundera på att bygga om.

– Vi har funderat på det här i många år, men mer aktivt de senaste två åren. Det är en lång process och vi bemödar oss om att det här ska bli bra. Vi i ledningen är satta att förvalta, inte att förstöra något, säger Torbjörn Gustavsson.

Med en kyrka med anor från mitten av 1100-talet finns extra mycket att tänka på. Tillstånd för att ändra byggnaden behövs bland annat från länsstyrelsen. De har i sin tur begärt i in en antikvarisk konsekvensanalys som underlag för sitt beslut.

– Det vi har gjort är att vi har tagit fram alla underlag och sökt bygglov. Vi vill veta att vad vi kan göra – om vi vill, säger kyrkoherden Torbjörn Gustavsson.

– Vi är måna om att den här kyrkan ska komma till gagn även för nästa generation och nästa.

En grupp arkitekter från Arkitektstudio Witte har tagit fram helhetsförslag på en till- och ombyggnad.

– Det var en utmaning att både ha med sig det historiska perspektivet och ändå göra något modernt. Det var en balansgång, säger Ludvig Witte.

Tanken är att tillbyggnaden ska smälta in i helheten men samtidigt ”sätta ett avtryck från vår tid”.

ANNONS

Inom någon månad kommer länsstyrelsen att säga ja eller nej till byggplanerna. Nästa steg blir i så fall att kyrkoråd och kyrkofullmäktige tar upp frågan. Beslut om bygget kommer att ske tidgast i november.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.