Nu kan du åka pendelbåt till Ekerö

Arkivbild: Pendelbåten på bilden är inte den som ska trafikera sträckan.
Arkivbild: Pendelbåten på bilden är inte den som ska trafikera sträckan.
Nu kan Kungsholmsborna ta båten till Ekerö med SL-kortet.

Och cykeln får åka med på färden.

I dag startade den nya pendelbåtslinjen mellan Ekerö och Kungsholmen.

Linjen är ett tvåårigt försök under vardagar och syftet är att avlasta Ekerövägen, enligt ett pressmeddelande från den styrande majoriteten i landstinget.

– Jag tror att det här kommer att bli ett mycket uppskattat tillskott för Ekeröborna och det öppnar upp för helt nya resvägar och kan avlasta bland annat Ekerövägen, säger Gustav Hemming (C), landstingsråd med ansvar för sjötrafik som åkte med på premiärturen klockan 7.20 i morse.

– Vid Ekensberg var det körsång och kanske 100 personer vid kajen. Det blev en liten spontan festivaltur, berättar han.

Båten tar 190 passagerare, 30 cyklar och två rullstolar (när det är is i Mälaren tar båten 140 passagerare, 10 cyklar och 2 rullstolar).

Bryggorna är Tappström (Ekerö), Jungfrusund (Ekerö), Kungshättan (Kungshatt), Ekensberg/Gröndal, Lilla Essingen och Klara Mälarstrand (Stadshuset).

Det är fritt fram att ta med cykel på båten och SL:s biljett gäller.

Enligt Gustav Hemming är det fler pendellinjer på gång i framtiden. Landstinget har tillsatt en utredning för att titta på framtida sträckningar. En möjlighet är att ansluta någon av Stockholms förorter till city via vatten.

Det vore roligt och intressant att pröva en pendelbåt från något sjönära miljonprogramsområde. Det är ett bra sätt att skapa en positiv satsning och öka attraktiviteten i att bo i miljonprogrammet.

Vilken förort skulle det kunna handla om?

– Ett alternativ skulle vara Fisksätra i Nacka men jag kan också täcka mig Botkyrka eller Järfälla. Men det här måste man utreda närmare först, säger Gustav Hemming