Nu kan du äta ett djur från Järva till jul

”Korna lever ett lugnt och stressfritt liv. Vi är stolta att kunna erbjuda de boende på Järvafältet närproducerat”, säger Jenny Olofsson på Hästa gård.
”Korna lever ett lugnt och stressfritt liv. Vi är stolta att kunna erbjuda de boende på Järvafältet närproducerat”, säger Jenny Olofsson på Hästa gård.
”Snälla slakta inte Svarten.” Så brukar det låta, när slakten drar i gång på Hästa gård.

Redan nu har ett 20-tal djur slaktas och finns till försäljning i gårdens frysdisk.

Rostbiff, filé, hamburgare och högrev finns nu lagom till jul till försäljning på Hästa gård. Kanske är det ett av djuren du hälsat på i hagen, men i år har inget djur med namn slaktats.

– Folk är väldigt engagerade i djuren på Hästa gård och vill helst inte att vi ska slakta djuren som har namn, men de flesta är också medvetna om att det är ett produktionsjordbruk och ibland ett måste, säger Jenny Olofsson, arbetsledare på Hästa gård.

Sedan förra veckan har ett 20-tal kor slaktas och lika många får står på tur.

Tidigare har försäljningen av gårdens slaktade djur gått trögt.

– I år kan man beställa via mejl och vi hoppas att fler ska köpa.

Köttet är EU-ekologiskt och hängmörat och kommer att säljas vakuumförpackat, färskt eller fryst i lådor. Vill man ha färskt kött kan man hämta det samma dag det kommer från slakteriet.

– Korna lever ett lugnt och stressfritt liv. Vi är stolta att kunna erbjuda de boende på Järvafältet närproducerat, säger Jenny Olofsson.

Aldrig tidigare i Sverige har intresset för närproducerat varit större, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF). 40 procent av de svenska konsumenterna tycker att det är viktigt att maten är regionalt eller lokalt producerad och hela 95 procent av dessa skulle köpa mer närproducerat om det fanns i butik.

Varje år konsumerar vi i genomsnitt 48,6 kilo kött per person i Sverige. Till detta kommer 23,4 kilo charkvaror och 10,8 kilo frysta produkter som innehåller kött, exempelvis färdigmat, enligt Jordbruksverkets statistik.

Efter slakten på Hästa gård kommer det att finnas över 100 kor, i huvudsak av rasen highland cattle, och ett 30-tal får kvar på gården.