Nu kan du bli FP:s nya ansikte utåt

Det är för svårt att engagera sig i politiken, menar kommunalrådet Vibeke Bildt (FP).

Nu vill hennes parti att fler ska få chansen att vara med och bestämma.

Folkpartiet i Huddinge vill ge fler möjlighet att engagera sig i politiken genom att starta så kallade öppna nomineringar till nästa års landstings- och kommunval. Idén kommer från partiet och i flera kommuner, däribland Huddinge, testar man den.

– Vi har genom befolkningsundersökningar förstått att det är betydligt fler som vill engagera sig kommunalpolitiskt än de som faktiskt gör det. Vi uppfattar att det finns ett gap här, säger Vibeke Bildt (FP), kommunalråd med ansvar för kulturfrågor.

Hon menar att den politiska sfären på en del sätt är förlegad och att det kan vara svårt att få folk att ta sig in i den politiska världen.

– Det politiska arbetet har varit nästan oförändrat sedan 1800-talet, det känns inte riktigt fräscht och alla har problem med nyrekryteringar. Därför vill vi ha öppna nomineringar, säger Vibeke Bildt.

Med de öppna nomineringarna hoppas man framför-allt få in nya kandidater till kommunvalen och landstingsvalen.

Ett av kommunens oppositionspartier, Huddinge­partiet, ser dock ingen poäng att ha öppna nomineringar just nu.

– Vi gör som vi brukar och har ett slutet provval inom partiet, det är något vi kommer att fortsätta med eftersom vi är ett lokalt parti i Huddinge. Det är lättare med öppna nomineringar för större partier, men vi skulle förstås vilja vara störst, säger oppositions- rådet Lars Björkman (HP).

Fakta

Förnyelse är målet

Syftet med öppna nomineringar är att få fram nya ansikten och att förnya partiet.

Nomineringsperioden för dem som bor i Huddinge är mellan 21 augusti och 14 september. Varken den som nomineras eller nominerar någon behöver vara medlem i Folkpartiet.

När nomineringarna är klara sker ett provval, 20 oktober–3 november.

Källa: Folkpartiet i Huddinge