Nu kan du kika in i Gamla stans verkstäder

En av de medverkande på hantverksvandringen är skomakaren Carina Eneroth som handsyr skor från grunden.
En av de medverkande på hantverksvandringen är skomakaren Carina Eneroth som handsyr skor från grunden.
Gamla stan är mer än dalahästar och t-shirtar med tryck. Här görs skor, hattar, fisknät och kläder från grunden. På tisdag börjar hantverkare i Gamla stan med vandringar där de visar upp sina verkstäder.

– Vi tycker det är synd att många Stockholmare tror att Gamla stan bara är för turister och bara har butiker där man hittar samma saker. Här finns betydligt mer, säger Carina Eneroth som jobbat som skomakare i 30 år.

I sitt skomakeri på Sven Vintappares gränd gör hon skor från grunden. Allt från måttagning av kundens fötter till att designa skon efter kundens önskemål och att så småningom sy den.

Att göra en handsydd sko tar flera månader och kunden måste komma tillbaka flera gånger och prova att allt sitter som det ska.

Eftersom många nyfikna kikar in i butikerna i Gamla stan och undrar hur de jobbar och vad de håller på med har nu flera hantverkare slagit sig ihop och ordnat hantverksvandringar. Initiativtagare är Carina Eneroth och Erika Larsson, som gör korg- och rottingstolar.

– Vi får ofta förklara för folk vad vi sysslar med, men det är roligare att göra det professionellt i stället när man har tid att visa och inte är stressad för att man måste arbeta, säger Carina Eneroth.

Totalt deltar nio hantverkare, bland andra en modist som syr hattar och en silversmed som gör serviser. Hantverksvandringen leds av en guide som mellan verkstads­besöken berättar om hantverk som har funnits i Gamla stan.

– Ingen av oss hantverkare får betalt. Vi gör det här för att visa att Gamla stan inte är ett museum. Här lever traditionerna fortfarande, säger Carina Eneroth.

Fakta

Tar två timmar

Hantverksvandringarna utgår från Järntorget varje tisdag jämna veckor klockan 18.

En vandring tar två timmar med besök hos 4–5 hantverkare.

Bland de som besöks finns en skomakare, en modist, en korgmakare, en guldsmed, en silversmed, ett skyltmakeri, en kläddesignbutik, en fiskeredskapsbutik och en cykelreparatör.

Vandringarna kostar 150 kronor och anmälan görs till Skomakeri Framåt.