Nu kan du låna skor på Jordbro bibliotek

Ingen bok som lockar? Låna några högklackade i stället – på lånekortet.

Snart går det eventuellt även att låna kläder.

Sedan förra torsdagen kan du låna skor på Jordbro bibliotek.

Idén kom från Lorentina Runander, projektledare för ”Unga gör för unga – Unga inspiratörer” på kommunen, som själv arbetat i skobutik tidigare.

Ungdomarna har nappat på idén och hjälpt till att dekorera platsen tillsammans med konstnären Victor Mondragon.

– Det ligger i tiden med lånegarderob. Det är mest en kul grej, men vi ser både miljömässiga och ekonomiska perspektiv i detta, säger Lorentina Runander.

Hyllorna finns mitt i biblioteket med runt 80 par säsongsskor, en sittpuff och en försilvrad spegel. Många skor har Lorentina själv skänkt, men kollegor, bekanta och privatpersoner har också bidragit.

Kerstin Sandin Löfqvist, verksamhetsansvarig på biblioteket, ser en trend.

– Det är mycket damskor och högklackat här, det går hem hos tjejerna. Och en del är 70-talsskor som fungerar för maskeraden. Vi har fått lite sko­affärskänsla här.

Runt 50 personer kom till invigningen den 10 maj. Lorentina och Kerstin har även fått in höst- och vinterskor.

Marknadsföringen har hittills främst skett via sociala medier.

– Flera ungdomar vill även ta in kläder och prylar och vi skulle kunna utveckla biblioteket när den nya Miljöverkstaden flyttar in i gamla Jordbromalmsskolan i höst, säger Lorentina Runander.

Sedan tidigare finns Lånegarderoben i Midsommarkransen, där man betalar en halvårsavgift för att få låna kläder, men varken Kerstin eller Lorentina själva säger sig ha hört talas om något annat skobibliotek i landet.

Här kan man inte bara låna böcker – utan även skor. Snart kommer man eventuellt också att kunna låna kläder på lånekortet.