ANNONS

Nu kan du ta sjövägen till Kungsholmen

Linje 85
Linjen ingår i SL-trafiken och har linjenummer 85.
Jungfrufärden skedde måndagen den 11 januari klockan 06.00.
Jungfrufärden skedde måndagen den 11 januari klockan 06.00.
Ett 30-tal cyklar får plats på båten.
Ett 30-tal cyklar får plats på båten.
Kapten Bengt Henning har drömt att få köra den här gamla båten från år 1897.
Kapten Bengt Henning har drömt att få köra den här gamla båten från år 1897.
Maria Lilja och Lisa Bonnichsen
Nu kan du ta sjövägen mellan Söder Mälarstrand och Norr Mälarstrand.

En ny pendelbåtslinje hade sin jungfrufärd på måndagen.

Och senare i sommar startar ännu en pendelbåtslinje i stan.
ANNONS

Klockan är 06.05 och Mitt i:s reporter och fotograf står huttrande på plats på Söder Mälarstrand. Vi spanar genom den fallande snön ut över den mörka Riddarfjärden efter pendelbåten, som nu på måndagsmorgon har sin premiärtur mellan city, Södermalm och Kungsholmen .

Båtlinjen införs på försök i två år och kommer att gå som i en triangel över Riddarfjärden: från östra Stadshuskajen, hållplats Klara Mälarstrand, vidare till Söder Mälarstrand i höjd med Münchenbryggeriet för att sedan kryssa vidare till Norr Mälarstrand, i höjd med Kungsholmstorg.

Syftet med linjen är dels att avlasta kollektivtrafiken vid Slussen under ombyggnaden, dels att underlätta för cyklister att ta sig mellan Södermalm och city när getingmidjan vid centralen ska renoveras och bron stängs av för cyklister.

Det är en Djurgårdsfärja av äldre modell som närmast ljudlöst sveper fram genom mörkret och som lägger till vid kajen, landgången sätts på plats och vi går ombord.

Med på premiärturen finns ett tiotal passagerare. Ingen av dem är dock vanliga resenärer, utan det är mestadels tjänstemän från landstinget och representanter för båtbolaget. Uppe i styrhytten sitter kapten Bengt Henning och håller den nyrenoverade 1800-talsbåten i schack i snöbyarna medan vi åker mot Kungsholmen och hållplats Norr Mälarstrand.

– Det kan faktiskt vara rätt svårt att lägga till. Speciellt som i dag när vi har stark vind in från sidan. Men det brukar alltid gå bra, annars får man bara försöka en gång till.

Med på premiärturen finns också Göran Malmsten, chef för trafik­förvaltningens sjöfartssektion. Han är glad att linjen äntligen drar igång.

– Det känns jätteroligt. Vi har lagt ner mycket arbete på detta. Det här blir ett alternativt sätt att ta sig över Riddarfjärden, säger han.

Båten, med linjenummer 85, går varje halvtimme åt vardera hållet, från klockan 6 till strax före klockan 19 på vardagar och från klockan 9 till 19 på helgdagar. Att resa ingår i SL-kortet, samma taxa som i övriga kollektivtrafiken, och cyklar får tas med på färden över fjärden. Båtresan tar runt åtta minuter från Södermalm till Kungsholmen och sex minuter till city.

ANNONS

Denna linje är dock inte den enda båtlinjen som startar i Stockholm. I höst blir det premiär för ännu en pendelbåtslinje, mellan Ekerö och Gamla stan. Det var även tänkt att bli en båtlinje mellan Solna och Årstadal med stopp vid Hornsbergs strand och Södersjukhuset. Den verkar dock inte bli verklighet den närmsta tiden.

– Planerna har lagts på is. Vi har inte nått fram i de förhandlingar som vi haft med kommunerna. Vi är inte framme än, säger Göran Malmsten.

Fakta

Ny båtlinje som binder hop Söder med city

I går morse gick jungfrufärden för Stockholms nya pendelbåt över Riddarfjärden.

Den nya båten, som ingår i SL-trafiken och har linjenummer 85, går i en V-formation mellan Kungsholmstorg, Klara Mälarstrand och Söder Mälarstrand.

Bryggan Kungsholmstorg ligger vid Norr Mälarstrand, strax öster om där Kungsholmstorg möter Norr Mälarstrand.

Bryggan Klara Mälarstrand ligger mellan Stadshusbron och Centralbron, tvärs över vattnet från Stadshuset.

Bryggan Söder Mälarstrand ligger mitt emellan Münchenbryggeriet och Torkel Knutssongatan.

Båten går varje halvtimme åt vardera hållet, från klockan 6 till strax före klockan 19 på vardagar och från klockan 9 till 19 på helgdagar.

Pendelbåten ingår i SL-kortet och cyklar får tas med på färden över Mälaren.

Källa: SL
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.