Nu kan fler företag flytta in i fästningen

Den nya linfärjan gör det bekvämt att ta sig till den lilla ön, bara två minuter från Vaxholm.
Den nya linfärjan gör det bekvämt att ta sig till den lilla ön, bara två minuter från Vaxholm.
Lokalerna i Västra linjen på Vaxholms kastell har bevarade kakelugnar.
Lokalerna i Västra linjen på Vaxholms kastell har bevarade kakelugnar.
Den som vill ha butik eller kontor i en alldeles speciell byggnad kan hyra in sig i Vaxholms kastell. Totalt finns nästan två tusen kvadratmeter lediga lokaler att hyra.

Ateljé i Kruttornet eller yogaverksamhet i Excercishuset? Eller kanske guldsmedsverkstad och mäklarfirma i Västra linjen? Så kan det bli när Statens fastighetsverk (SFV) ska hyra ut fler delar av Vaxholms kastell.

– Intresset har hittills varit över förväntan. Senast i går hade jag en förfrågan, säger Greger Bülow, fastighetsförvaltare på SFV.

Totalt vill myndigheten hyra ut 1 840 kvadratmeter fördelat på flera stora och små lokaler, var och en med sin speciella karaktär.

I ett prospekt lockar SFV och Vaxholms stad med att den lilla fästningsön redan nu har många besökare – till muséet, Strömmas konferens och bistro samt till kastellets bed & breakfast. Sedan 2015 har även Färjerederiet utbildningslokaler på kastellet.

– Jag vill se en mix av både publika delar och företag, säger Greger Bülow.

Innan sommaren blev det klart med en första ny hyresgäst – Quantified Planet som jobbar med miljöfrågor.

Andra intressenter har varit en konstnär, ett litet snickeri och även Sjöhistoriska museet har flaggat för att man kan tänka sig att hyra.

Hyrorna i kastellet blir ”affärsmässiga”, och delvis beroende på hur upprustade lokalerna är. Som exempel är årshyran för Quantified Planet lokal cirka 550:-/kvm.