ANNONS

Nu kan högersväng mot rött bli tillåtet för cyklister

Polisen gjorde trafikkontroll av cyklister vid ett rödljus i Alvik i oktober 2015. På bara en timme fick 53 cyklister böter.
Polisen gjorde trafikkontroll av cyklister vid ett rödljus i Alvik i oktober 2015. På bara en timme fick 53 cyklister böter.
Cyklister kan få rätt att köra mot rött vid högersväng. Det säger trafikborgarrådet säger Daniel Helldén (MP) till Sveriges Radio P4. Kanske kan det underlätta för cyklisterna i Alvik.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om att många cyklister kör mot rött i korsningen i Alvik, ”53 cyklister fast på en timme”. Nu öppnar trafikkontoret i Stockholm upp för att det kan bli tillåtet för cyklister att köra mot rött i framtiden – men bara vid högersväng. Metoden kallas för ”Holländsk högersväng” och används framför allt för att öka framkomligheten.

Men Lars Strömgren, ordförande hos organisationen Svensk Cykling, tror även att trafiksäkerheten skulle öka om man genomförde ”Holländsk högersväng.

– Det är för att man då får bort cyklisterna från döda vinkeln. Om man tömmer korsningen snabbare blir det säkrare för cyklister, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén säger till P4 att ”vi tycker att man ska pröva det här. Vi behöver skapa en bättre infrastruktur för cyklisterna. Mycket av vår trafikmiljö är byggd för bilarna och det ska vi försöka gå ifrån”.

De vanligaste cykelolyckorna är singelolyckor, i Bromma 46 stycken under 2014. Näst vanligast är krock mellan cykel och bil, 15 stycken i Bromma 2014.

Läs den tidigare artikeln här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.