ANNONS

Nu kan husen i Hallonbergen säljas

Monica Simonsson har bott 20 år i Hallonbergen. Hon vill inte köpa sin hyresrätt och tror inte heller att grannarna är sugna.
Monica Simonsson har bott 20 år i Hallonbergen. Hon vill inte köpa sin hyresrätt och tror inte heller att grannarna är sugna.
Snart får hyresgästerna i 1700 bostäder i Hallonbergen möjlighet att köpa sina lägenheter.

Politikernas mål är att ingen boendeform ska dominera i någon stadsdel. Det öppnar för ombildningar på flera håll i Sundbyberg.
ANNONS

Idag är 91 procent av bostäderna i Hallonbergen hyresrätter. Men det kan snart ändras. Hyresgäster ska få möjlighet att köpa loss sina lägenheter sedan en majoritet i fullmäktige ställt sig bakom förslaget.

För att en ombildning ska ske krävs att två tredjedelar i en fastighet vill köpa. Monica Simonsson, som bott 20 år i trean på Rissneleden, är skeptisk till ombildning.

– Jag säger nej till det, det tror jag de flesta gör här. Visst kan jag tänka mig att köpa en lägenhet, men varför skulle jag vilja göra det i Hallonbergen?

I grannkvarteret låter det annorlunda. Flera hyresgäster som Mitt i träffar på Hallonbergsvägen är positiva. En av den är Rozin Baser.

– Det vore jättebra. Vi trivs i Hallonbergen, här finns tunnelbana, förskola, allt vi vill ha. Det skulle kännas bättre att äga lägenheten i stället för att betala 8 000 kronor till Förvaltaren varje månad, säger Rozin, som bott här i fem år.

Hur många lägenheter som är aktuella för ombildning är oklart, men oppositionsrådet Mikael T Eriksson (M) hoppas på ungefär tusen.

– Det är en bra målsättning. Då behåller Förvaltaren hälften och det blir en bra blandning av boendeformer, säger Mikael T Eriksson.

Även om Hallonbergen zoomats in när det gäller ombildning ska Förvaltaren göra en översyn av sitt bestånd i hela Sundbyberg.

Det politiska målet är att ingen boendeform ska dominera över någon annan. Formuleringen öppnar för utförsäljning på flera håll.

ANNONS

– Rissne och Ör har 80 procent hyresrätter, så där känns naturligt att möjliggöra för ombildningar för att skapa balans, säger Mikael T Eriksson.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S) är emot.

– Det finns två sätt att skapa balans. Det ena är att sälja, det andra att bygga. Vi ska tillexempel bygga 1 400 bostadsrätter i Hallonbergen. Det är dåligt för hela stockholmsregionen att minska antalet hyresrätter, säger Jonas Nygren.

Han varnar för att Förvaltarens ungdomsgaranti kan slopas om hyresrätterna blir färre.

– De som får betala priset är ungdomar som inte vill eller kan sätta sig i miljonskuld till banken. Vad är poängen med att göra det svårare för de som i framtiden behöver bostad?

Mikael T Eriksson vänder på det.

– Med bostadsrätt får människor makt att bestämma över sina egna liv och utgifter. Det blir lättare att planera framtiden, säger han.

Förvaltaren ska nu gå ut med information till sina hyresgäster i Hallonbergen.

– Sedan kan de boende välja att bilda förening och anmäla intresse till oss på Förvaltaren. Föreningen driver frågan i huset kring exempelvis intresse och ekonomi, säger bolagets kommunikationschef Anders Sundqvist.

Bostadsbolaget har sålt 18 fastigheter sedan 2008, varav en i Hallonbergen.

Fakta

Hyresrätterna minskar

Andelen hyresrätter i Sundbyberg minskar. På tio år har andelen hyresrätter minskat från 80 till 59 procent.

Sedan 1990 har 3 526 hyresrätter har försvunnit i Sundbyberg. Det är den största minskningen i länet efter Stockholm och Solna.

Medan bostadsrätterna ökat med 500 procent har hyresrätterna minskat med 23 procent under perioden.

Fakta

Andelen hyresrätter idag

Andelen hyresrätter i Sundbybergs stadsdelar:

Centrala Sundbyberg 53 %

Ör 72 %

Stora Ursvik 23 %

Lilla Ursvik 8 %

Lilla Alby 52 %

Storskogen 83 %

Hallonbergen 91%

Rissne 67 %

Duvbo 42 %

Brotorp: 0

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.