Nu kan juniorerna softa i AIK-stjärnornas möbler

Den mörka soffan har tillhört Celso Borges. Både William Jan och Jimmi Brewitz drömmer om att gå i Celsos fotspår och bli fotbollsproffs.
Den mörka soffan har tillhört Celso Borges. Både William Jan och Jimmi Brewitz drömmer om att gå i Celsos fotspår och bli fotbollsproffs.
Ett kargt omklädningsrum ska förvandlas till ett mysigt trivselrum – med hjälp av fotbollsproffsens kvarlämnade möbler. Snart kan killarna i AIK:s P17-lag hänga med stil.

För ett år sedan flyttade AIK-akademin in i nya, renoverade lokaler på Ekensbergsvägen i Solna. För att kunna inreda ett nytt samlingsrum till P17-laget vädjade ledarna till killarnas föräldrar om hjälp med att samla in möbler, eftersom pengarna inte riktigt räckte till. Plötsligt kom hjälp från ett oväntat håll – proffsen i killarnas drömlag.

– Det visade sig att det fanns ett förråd ute i Spånga där gamla AIK-spelare förvarar sina möbler när de flyttar utomlands för att spela i proffsklubbar. De struntar i sina gamla möbler och vill inte ha med sig dem till utlandet, säger ungdomsledaren Åke Uneskog.

Hittills har en mörkgrå schäslongsoffa och en röd fåtölj med tillhörande fotpall flyttats in i rummet. Den tidigare ägaren är ingen mindre än Celso Borges som för en månad sedan flyttade till Spanien för att spela i La liga-laget Deportivo de La Coruna. Snart kommer rummet att fyllas med ytterligare möbler från fler proffs.

– Det är jättebra det här. Nu väntar vi på besked om när vi kan komma och hämta fler möbler. Vi ska fixa till och måla i rummet. Det ska bli fler sittgrupper och en tv, säger Åke Uneskog.

Jimmi Brewitz och William Jan har precis varit på träning och slår sig ner i den mjuka soffan.

– Är det Celso Borges soffa? Det visste jag inte. Han är ju en av de bästa vi har haft i AIK på länge, han gjorde succé i VM och var en av publikfavoriterna, säger Jimmi.

Men så värst imponerade av att sitta i stjärnspelarens gamla soffa verkar killarna inte vara.

– Det är väl inget man tänker på, det är en soffa, säger William.

Tanken är att rummet ska fungera som ett trivselrum, där ungdomarna kan äta mat, läsa läxor och umgås mellan skolan och kvällsträningen. Planen är att det ska vara helt klart i mars.

– Det är mycket bättre att kunna vara här, tidigare hängde vi på Max, säger Jimmi.

Fakta

Stjärnor som skänkt möbler

Celso Borges, Deportivo.

Robin Quaison, Palermo.

Eero Markkanen, Real Madrid.

Alexander Milosevic, Besiktas.