ANNONS

Nu kan kulturhuset Cyklopen bli klart

Kulturhuset Cyklopen i Högdalen har fått 1,8 miljoner för att kunna bygga klart det halvfärdiga huset. I slutet av sommaren beräknas det stå klart – nästan fem år efter att förra Cyklopen brann ner.
ANNONS

Det var den 29 november 2008 som Cyklopen brann ner i en anlagd brand. Huset hade funnits i knappt 1,5 år och var en mötesplats för fri kultur där man hade verksamhet för allt från dansgrupper och konstnärer som konserter och svetsarverkstad.

Direkt efter att huset brunnit ner startade planerandet för hur det skulle kunna återuppstå och förra sommaren sattes tog första spadtaget till det som ska bli nya Cyklopen. Huset är mer än halvfärdigt men inför vintern pausades byggandet eftersom man behövde mer pengar.

Nu behöver Kulturkampanjen, som ligger bakom huset, inte oroa sig för pengarna längre. För några veckor sedan fick de veta att de tilldelas 1,8 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden.

– Vi blev jätteglada. Det innebär att vi den närmaste tiden inte kommer att behöva hålla på att ordna fester och liknande för att få in pengar utan kan fokusera på det väsentliga – innehållet i huset, säger Elof Hellström från ­Kulturkampanjen.

Exakt vad det färdiga huset på ungefär 500 kvadratmeter vid Magelungsvägen på vägen mot Rågsved kommer att rymma för verksamheter är inte bestämt – tanken med Cyklopen är att det är brukarstyrt och formas efter behoven hos de som använder det.

– Men det vi har pratat om är att vi vill ha bibliotek, en biograf, att det ska finnas en scen och någon slags verkstad som folk som bor i närheten kan komma och använda. Det handlar mycket om att skapa förutsättningar för att dela sådant som annars är enskilt. Det finns väldigt få ytor för kollektiva praktiker och tanken är att skapa något som möjliggör det, säger Elof Hellström.

Utöver pengarna som man fick ut på försäkringen efter att Cyklopen brann ner, har det kommit in donationer från såväl privatpersoner som politiska grupper och det har hållits stödevenemang för att samla in pengar.

– Vi fick mest pengar precis efter branden, då kom det in pengar från folk i hela Europa. Folk i andra länder såg nästan allvarligare på branden än vad man gjorde i Sverige, säger Elof Hellström.

ANNONS