Nu kan söderortsborna roa sig på hemmaplan

Jesper Ahlbom tror att söderortsborna är redo för en egen nöjes-
galleria.
Jesper Ahlbom tror att söderortsborna är redo för en egen nöjes-
galleria.
I helgen invigs stans nya galleria.

Men Tolv Stockholm bjuder inte in till shopping – utan uteslutande till nöje, mat, dryck och lek.

– Jag hoppas det blir en samlingsplats för söderortsborna, säger entreprenören Jesper Ahlbom.

Om några dagar ska Tolv Stockholm sätta Globenområdet på nöjeskartan. Det hoppas i alla fall initiativtagarna till projektet.

I området, som fortfarande är en stor byggarbetsplats, invigdes Tele2 Arena i augusti – och det är även här den enorma nöjesgallerian ligger.

På 12 000 kvadratmeter samsas hotell, nattklubb, korvfabrik, mikrobryggeri, sportbar, bowling och karaoke. Med detta ska man locka evenemangsbesökare innan och efter konserter och matcher, folk på afterwork och barnfamiljer till helgen.

När Lokaltidningen Mitt i gör ett besök är det bullrigt och dammigt, skyddsplast och män i arbetskläder överallt. Och så Jesper Ahlbom i svart skinnjacka.

– Folk kanske blir rädda för storleken. Men det kommer inte att kännas. Det är som ett nöjeskvarter, alla har gjort sina egna enheter, säger Jesper Ahlbom.

Krögarfamiljen Ahlbom, som ligger bakom Storstad, Hotellet, Bistro Rigoletto och senast öppnade nytt i Hornhuset i Hornstull, står för några av etableringarna: Den ryska delikatessen Davaj, en karaokebar med sju privata rum, den italienska fotbollsrestaurangen Enzos och klubben Solidaritet arena – där man förutom nattklubb med tre dansgolv också ska ha konserter, fester och konferenser.

Det kan tyckas som en väldigt stor satsning. Men Jesper, en av ägarna i familjekoncernen, tror stenhårt på idén. Och fastighetsbolaget räknar med upp till två miljoner besökare per år.

Familjen Ahlbom är knappast någon duvunge i sammanhanget. Men några saker är nya för dem.Karaoken. Storleken på nattklubben och allt där som inte är traditionell klubb. Och att hålla till utanför tullarna.

– Söderortsborna som tidigare åkt till Söder eller till stan måste upptäcka oss. Man är inte van vid att kliva av vid Gullmarsplan för att dricka öl.

Platsen har onekligen fördelar när man ska driva nattklubb. Det finns inga grannar som störs, och kollektivtrafiken är bra.

Även om man hoppas på att locka folk från hela stan är det klart vilken som är den primära målgruppen: söderortsborna.

– Jag hoppas det blir en samlingsplats för söderortsborna och deras nya vardagshäng. Plötsligt kommer det finnas nöje här, det har inte funnits innan. Och här finns något för alla människor, alla dagar i veckan.

Tolv Stockholm öppnar lördagen den 26 oktober.