Förutsättningar för ett nytt museum har utretts och om allt går som det ska så kan den nya attraktionen stå klar om några år.

Museet ska visa en tidsresa på 10 000 år med fokus på Täbys historia: Från istidens slut till idag.

– Vi tror att vi lever i en tid när identiteten och intresset för historia är väldigt stor och vi är unika med att vi har en egen "Täby-identitet". Hela norrort har en historia som sträcker sig långt till tillbaka till tiden, säger Carl Henrik Svenson (M), kultur- och fritidsnämnden ordförande.

Runstenar, lekplatts, informationstavla vid den restaurerade Jalabankes bro i Täby

Runstenar, lekplatts, informationstavla vid den restaurerade Jalabankes bro i Täby

Mostphotos

Ska ligga centralt

Tanken är att det ska vara till för alla men med ett extra fokus på grundskolan och andra elever som kan nyttja det i undervisningen.

Platsen som utreds är huvudbiblioteket vid Biblioteksgången.

– Det är ganska fullt idag men det som tjänstemännen landar i är att de ska ligga vid entré till biblioteket. Idag står där ett konstföremål ska flyttas ut på Biblioteksgången för att kunna ta den ytan i anspråk, säger han.

Hur kan detta gynna Täbyborna?

– När vi har utvecklats med så många nya invånare så ska man kunna ta del av Täbys historia, det stärker identiteten, Täbyidentiteten och sammanhållningen, säger han.

Carl Henrik Svenson vill att de ska använda sig av digitala verktyg för att kunna ändra utställningen från gång till gång.

Han menar även att det ska finnas modern och nutida historia på plats om Täby kommun.

– Så som Tibble gård, Täby centrum, Näsbydal och Grindtorp, men vi skriver även historia idag som kan visas, så som Täby park, säger han.

Förhoppningen är att museet ska vara ett samarbete mellan kommunen och Hembygdsföreningen med sitt Hembygdsmuseet i Rönninge by.

 Carl Henrik Svensson Moderaterna, Kultur och fritidsnämndens ordförande

Carl Henrik Svensson Moderaterna, Kultur och fritidsnämndens ordförande

Pressbild

Hoppas på start nästa år

I den utredning som gjorts presenteras tre olika förslag på hur museet kan komma att bli. Från ett billigare alternativ till ett mer påkostat. Räknad man på den mest påkostade lösningen kan priset det första året landa på 2,3 miljoner, sen tillkommer en kostnad per år till exempelvis personalkostnader.

I höstens budget kommer Alliansen återkomma med hur de går vidare med genomförande.

– Det har varit tuffa ekonomiska förutsättning, men vi hoppas påbörja arbetet 2025, säger han.